4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Patrikler barışı

1919’daki Estonya kriziyle başlayıp, SSCB’nin dağılışının ardından, İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nin Baltık ülkeleri kiliselerinin Moskova’dan bağımsızlaşmasını desteklemesiyle devam eden gerginlik, Moskova Patriği Aleksi’nin İstanbul’a gelişiyle yumuşadı.

Aleksi’nin Pan-Ortodoks zirvesi için İstanbul’a gelişi, "Moskova’nın, Fener’in üstünlüğünü kabulü" olarak da yorumlandı.

ESTONYA Kilisesi’nin 1919’da İstanbul’daki Rum Patrikhanesi’ne bağlanmak istemesiyle başlayan gerginlikten beri ilk kez bir Rus Patriği İstanbul’a geldi. Moskova Patriği Aleksi’nin Fener Rum Patriği Bartholomeos’un liderliğini yaptığı Pan-Ortodoks zirvesi için İstanbul’a gelişi, "iki kilise arasında rüzgarların yumuşaması"nın yanı sıra "Moskova’nın, Fener’in üstünlüğünü kabülü" olarak da yorumlandı. 1919’da Estonya kriziyle başlayan, SSCB’nin dağılışının ardından Fener’in Baltık ülkeleri kiliselerinin Moskova’dan bağımsızlaşmasını desteklemesiyle devam eden gerginlik nedeniyle Rus patrikleri İstanbul’a gelmeyi reddediyordu. En son, Ukrayna Kilisesi’nin Moskova’dan ayrılma çabalarına Fener’den destek arayışıyla gerginlik tırmanmıştı.

Hıristiyanlığın 1020’nci yılı törenleri

Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yuşenko’nun 25-27 Temmuz 2008’da Kiev’de gerçekleşen bölgenin Hıristiyanlaşmasının 1020’nci yılı törenlerine Patrik Bartholomeos’u davet etmesi iki patrik arasındaki gerilimi su yüzüne çıkarmıştı. Kiev’deki mini zirvede Patrik Bartholomeos, Moskova Patriği Aleksi’yi önceki gün Fener Rum Patrikhanesi’nde başlayan Pan-Ortodoks zirvesine çağırmıştı. Moskova Patriği Aleksi, dün bu davete icabet ederek öğleden sonra özel bir uçakla Atatürk Havalimanı’na geldi.

Başbakanlık Kabul Bölümü’nde

Heyette bulunanların vize sorunu nedeniyle 40 dakika kadar VIP salonunda bekleyen Patrik Aleksi, Dışişleri Bakanlığı’nın talimatıyla, diğer patriklerin aksine sadece başbakan ve bakanların kullandığı Başbakanlık Kabul Bölümü’nde ağırlandı. Moskova Patriği Aleksi bu sırada aynı toplantı için İstanbul’a gelen ve diğer salonda bekleyen Ukrayna Kilisesi Metropoliti Vladimir’le de görüştü. Sıkı güvenlik önlemleri altında Atatürk Havalimanı’ndan ayrılan Aleksi, Fener Rum Patrikhanesi’ne saat 13.21’de çanlar eşliğinde girdi.

Aleksi’yi, kapıda ABD Başpiskoposu Dimitrios, Fransa Metropoliti Emanuel, Moskova Patrikhanesi Dış İlişkiler Departmanı Başkanı Metropolit Kirillos, Fener Rum Patrikhanesi Basın Sözcüsü Peder Dositheos ve Patrikhanenin Başkatibi Elpidoforos karşıladı. Ruhaniler eşliğinde Patrikhane’ye giren Moskova Patriği Aleksi’yi, Patrik Bartholomeos makamında kabul etti. İki kilise arasındaki son krizin aktörlerinden Ukrayna Kilisesi Metropoliti Vladimir de ikilinin 15 dakika süren görüşmesinin yarısına katıldı. Üçlü görüşmenin ardından önce Ukrayna Metropoliti Vladimir, Patrik Bartholomes’un makamından ayrıldı. Ardından Patrik Aleksi ve Patrik Bartholomeos beraberce dışarı çıkarak merdivenlerde gazetecilere poz verdi.

Ortak bildiri Aya Yorgi’de okunacak

Ardından ikili, Aya Yorgi Kilise’ne giderek "Ukrayna Kilisesi’nin Moskova’dan bağımsızlaşması" konusunun tartışılmasının beklendiği zirveye katıldı. Toplantıya Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Monsenyör Lucibello, beraberinde Roma’dan bir kardinalle katıldı. Aziz Pavlos Yılı kutlamaları çerçevesinde gerçekleşen zirvenin ortak bildirisi bugün Fener Rum Patriği Bartholomeos’un öncülüğünde Aya Yorgi Kilisesi’nde gerçekleştirilecek ortak ayinde okunacak.

Makamda kabul etti

Moskova Patriği Aleksi, Fener Rum Patrikhanesi’ne çanlar eşliğinde girdi. Ruhaniler eşliğinde Patrikhane’ye giren Moskova Patriği Aleksi’yi, Patrik Bartholomeos makamında kabul etti. Patrik Aleksi ve Patrik Bartholomeos daha sonra beraberce dışarı çıkarak merdivenlerde gazetecilere poz verdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 09:32:22
Güncelleme :12 Ekim 2008 Pazar 09:49:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?