3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Pist yokluğu engel

Sağlık Bakanlığı'nın aralık başında İstanbul 112 Acil Servis hizmetine verdiği ilk ambulans helikopter, bir aylık görev süresinde sadece bir kez hasta taşıyabildi.

Bağcılar Devlet Hastanesi'nde görevlendirilen ve 2 pilot, 1 doktor ve 1 yardımcı sağlık personelinden oluşan ekiple hizmet veren hava ambulans, bir ambulansta bulunması gereken tüm teknik cihaz ve donanıma da sahip. 

Ocak ayından itibaren sayısı 2'ye çıkacak olan helikopter ambulans, başta Adalar olmak üzere, İstanbul merkezdeki acil vakalara en kısa sürede müdahale etme imkanı sağlayacak. 

Trakya bölgesine de hizmet verecek ambulans helikopter hizmetinden Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ gibi iller de yararlanacak. Helikopter pisti sıkıntısı nedeniyle şu anda sınırlı sayıda yere iniş yapabilen ambulans helikopter, Bağcılar Araştırma Hastanesi haricinde Anadolu yakasındaki Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi'yle bazı özel hastanelere iniş yapabiliyor.

İstanbul 112 Acil Servis Başhekimi Metin Arslan, 7 Aralık'ta hizmete giren helikopter ambulansın şu ana kadar bir kez göreve çıkmasını, sağlık camiasının yeni gelişmeye adapte olamamasına bağladı. 

Arslan, "Ambulans helikopterin havalanmasında 112 Komuta Merkezi yetkili. Bizim 'onayımız ' olmadan helikopter havalanamaz. Biz hava ambulansını başta Adalar olmak üzere, 30 dakikayı aşan uzak mesafelerde kullanmak istiyoruz. Çünkü İstanbul'da kara da yaygın bir ambulans ağımız mevcut. Ayrıca helikopter ambulans sadece İstanbul'a hizmet vermiyor, tüm Trakya hizmet alanımız içinde. Yalova, Sakarya, Düzce, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ hatta Bolu'ya dahi hizmet verebiliriz. Tekirdağ'dan gelen bir talebi hemen karşıladık. 112 Acil Servis'ten helikopter ambulansı, İl Sağlık Müdürleri, hastaneler, doktorlar hatta vatandaşlar da talep edebilir. 112 Acil Servis Komuta Merkezi talebi dikkate alarak en kısa sürede cevap verecektir. Bütün 112 Acil sağlık hizmetleri gibi helikopter ambulans hizmeti de ücretsiz." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 20:08:19
Güncelleme :31 Aralık 2008 Çarşamba 08:43:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?