1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Piyer Loti'nin adı değişmeyecek

Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, adını ünlü Fransız romancı Piyer Loti'den alan kahvenin içinde bulunduğu tepeye “Eyüp Sultan Tepesi” ismi verilmesi tekliflerine ilişkin, “İsim değişikliği yapmıyoruz. Teleferiğin üst ayağının bulunduğu yere Eyüp Sultan Tepesi adı veriyoruz” dedi.


Genç, Eyüp Sultan Camisi ile Piyer Loti kahvesinin bulunduğu tepe arasında hizmet veren teleferiğin üst ayağında düzenlediği basın toplantısında, 3 dönemdir Eyüp'te belediye başkanlığı yaptığını, ilk kez bu kadar basın mensubunu karşısında gördüğünü dile getirdi.

Ünlü Fransız yazar Piyer Loti'nin bir Türk dostu olduğunu ve doğumunun 150. yılında zamanın Kültür Bakanlığı'nın da desteğiyle bir Piyer Loti kitabı hazırladıklarını anımsatan Genç, şehirlerin, insanlar gibi kültürleriyle yaşadığını ve hiçbir belediye başkanının tarihi isimleri değiştirme hakkının bulunmadığını söyledi.

Genç, Piyer Loti kahvesinin tarihi bir mekan olduğunu ve adının da 1960'lı yıllardan sonra “Piyer Loti” olarak anılmaya başlandığını ifade ederek, uzun yıllar İstanbulluların ve turistlerin bu mekana gelebilmek için “mezarlıkların içinden ve tehlikeli bir durumda” yürümek zorunda kaldığını anlattı.

Tepeye kolay çıkılabilmesi için teleferik projesi hazırlanırken, Eyüp Mezarlığında defin yapılmamış mekan olarak Piyer Loti kahvesinin yanındaki tepenin uygun bulunduğunu belirten Genç, 550 metrelik teleferiğin de Eyüp Sultan Camisi ile tepe arasında hizmet verdiğini dile getirdi.

Genç, teleferiğin üst ayağının ve belediye sosyal tesislerinin yer aldığı bu yere bir isim vermek amacıyla öneri hazırladıklarını ve Eyüp Belediye Meclisinden de bu önerinin geçtiğini anımsatarak, “İsim değişikliği yapmıyoruz. Teleferiğin üst ayağının bulunduğu yere Eyüp Sultan Tepesi adı veriyoruz” diye konuştu.

Tarihe bakıldığında da Piyer Loti tepesi ya da mevkii diye bir kavramın bulunmadığını anlatan Genç, “Eyüp Sultan Tepesi” diye bir tepenin de var olmadığını, kendilerinin bu ismi uygun gördüklerini belirtti. Genç, doğru bir şey yaptıklarını da dile getirerek, “Birilerinin telkinleriyle geri adım atacak değiliz” dedi.

Gazetecilerin “Yıllardır Piyer Loti olarak bilinen bu yere neden yeni bir isimlendirme ihtiyacı duydunuz?” şeklindeki ısrarlı sorular üzerine Genç, teleferiğin üst ayağının bulunduğu mekana bir isim verdiklerini, Piyer Loti adının ise burada hizmet veren kahvenin adı olduğunu dile getirdi.

Genç, bir gazetecinin “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ismin değiştirilmemesi yönündeki görüşünü” hatırlatması üzerine de, Topbaş'a gerekli açıklamaları yaptıklarını ve Topbaş'ın da durumun basında yer aldığı gibi olmadığını dile getirdiğini söyledi.

Bir gazetecinin teleferiğin ayağına “Eyüp Sultan Kulesi” isminin verilmesi yönündeki önerisi üzerine, Genç, önerilere açık olduklarını ifade etti.

Bir gazeteci tarafından Hrant Dink'in cenazesinde “Hepimiz Ermeniyiz” sloganlarının atıldığının anımsatılarak, bu isimlendirme yapılırken Piyer Loti'nin Hristiyan kimliğinden rahatsız olunup olunmadığının sorulması üzerine de Genç, Eyüp'te yüzyıllardır farklı kültürlerin bir arada yaşadığını, bir Ermeni Mezarlığı'nın bulunduğunu ve sokağının da adını bir Ermeniden aldığını,bu isimlerin değiştirilmesinin söz konusu dahi olamayacağını söyledi.

Genç, toplantının ardından Piyer Loti kahvesine geçerek, burada Piyer Loti'nin fotoğrafı önünde gazetecilerle kahve içti.

Bu arada, Piyer Loti kahvesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Lütfü Gündöndü de Eyüp Belediye Başkanı Genç'ten geri adım atmasını beklediklerini ifade etti.

a.a
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2007 Salı 19:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?