2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Polis Taksim'e girdi

Gezi Parkı'ndaki eylemlerin 15. gününde polis AKM ve Atatürk anıtı üzerindeki pakartları kaldırmak için Taksim Meydanı'na girdi.

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin Çevik Kuvvet ekipleri, 07.30'da Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na girdi.

Gümüşsuyu'nda toplanan çevik kuvvet ekipleri, Taksim'e doğru ilerlerken Gezi Parkı içinde eylemine devam eden gruba müdahale edilmeyeceği, sadece meydandaki pankartların kaldırılacağı yönünde anons yaptı.

Bu anonslara Gezi Parkı'ndaki göstericiler olumlu yanıt verip parktan çıkmamayı tercih ederken, bazı marjinal gruplar polise taş, molotofkokteyli ve bilye ile saldırmaya başladı.

Polis bu sırada "taş atmayın, su sıkmayalım, gaz atmayalım", "Hiç bir şekilde Gezi Parkı'na müdahale olmayacak, amacımız AKM ve Cumhuriyet Anıtı çevresindeki bayrak, pankart ve resimleri kaldırmak" şeklinde anonslarına devam etti.

Bu sırada küçük grupları dağıtmak için biber gazı kullanan polisin, "gazdan etkilenen arkadaşlardan özür dileriz" anosları dikkati çekti.

Bu arada Gezi Parkı'ndaki eylemlerine devam eden grup, polisin çağrısına olumlu yanıt verdi ve müzakere yolunu seçti. Bazı eylemciler de polise taş ve bilye atanları, sakin olmaları yönünde uyardı.

Bu sıralarda AKM ve anıt üzeri bayrak, flama ve fotoğraflardan temizlendi.

Taksim Gezi Parkı'ndaki eylemcilerin kimisi parkta dururken, kimisi de meydana doğru yürüyüşe geçti. Polis meydana yürüyen gruba "Parka geri dönün, polis hattına yaklaşmayın, parktaki faaliyetlerinize devam edin" şeklinde anons etti.

İstanbul Valisi Mutlu'dan Twitter'da Gezi Parkı açıklaması

Bu arada, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, polisin Taksim Meydanı'na girmesinin sebebinin, Atatürk Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi üzerindeki pankart ve resimleri kaldırmak olduğunu bildirdi.

Mutlu, eylemcilere, Gezi Parkı'na ve Taksim'e dokunulmayacağını belirterek, insanların bu yönde uyarılmasını talep etti.

Açıklamaları doğrultusunda çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Mutlu, "Gezi Parkında bekleyen gençlere teşekkür ederim. Küçük bazı çatışmalar oldu meraklanmayın" ifadesini kullandı.

Mutlu'nun, sayfasında yer alan bazı Twitler şöyle:

"Sadece kendini ifadeye çalışan siz gençlerin ideallerini de gerçekleştirecek bu çalışmada güvenlik güçleriyle birlikte olun,Gezi'de bekleyin. Sizin hiçbir provokasyona maruz kalmadan,sükunetle bulunduğunuz yerde beklemenizi,olası yanlışlıklardan uzak kalmanızı özellikle rica ederim. Bazı eylemciler sis ve duman çıkartan materyaller kullandılar.Amaçlarının polisin aşırı gaz kullandığı intibası yaratmak olduğunu bilelim."

Vali Mutlu'nun açıklamasının ardından polis Taksim Meydanı'na girerek AKM ve Atatürk anıtı üzerindeki afiş ve pankartları kaldırırken sadece Türk bayrağı ve Atatürk posteri kaldı.

Polis ekipleri yaptıkları anonsta amaçlarının Taksim Gezi parkına medahale olmadığını duyurdu.

Polisin afiş ve pankartları toplaması sırasında ufak çaplı gerginlikler yaşandı.

İstanbul Valiliği: Gezi Parkı’na ve Taksim’e müdahale kesinlikle yoktur

Öte yandan, İstanbul Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada da "Bu çalışmanın Gezi Parkı’na ve Taksim’e yönelik müdahale boyutu kesinlikle yoktur. Gezi Parkı ve Taksim’de bulunan hiçbir kişi veya gruba yönelik bir faaliyet söz konusu olmayacaktır" denildi.

Göstericiler Gümüşsuyu'nda bir reklam panosu ile bir otomobili ateşe verdi

Taksim Meydanı'ndaki afiş ve pankartların toplanmasının ardından eylemcilerin çoğunluğu polise taş, misket ve molotofkokteyli atarak ara sokaklara dağıldı.

Göstericiler, Gümüşsuyu'nda bir reklam panosu ile bir otomobili ateşe verdi. Yanan araç, TOMA'dan sıkılan su ile söndürüldü. Polisler, şiddet yanlısı eylemcilere su ve biber gazı ile müdahalede bulundu.

Herhangi bir müdahalenin olmadığı Gezi Parkı'ndaki eylemcilerin bekleyişi sürüyor. Gezi Parkı'ndaki bazı eylemcilerin meydana doğru ilerlemesi üzerine, polis hattına yaklaşmamaları yönünde anons yapıldı. Polisin anonsunda, bu kişilerin parka dönerek faaliyetlerine devam etmesi istendi.

Bu arada, Taksim ve Şişhane metro girişleri kapatıldı. Kabataş-Taksim Finiküler seferi yapılamazken, metro seferleri Osmanbey-Hacıosman arasında gerçekleştiriliyor. 

AA
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2013 Salı 10:45:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?