5
Mayıs
2024
Pazar
İSTANBUL

Polisten 1 Mayıs müdahalesi

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyenlere güvenlik güçleri izin vermedi. Çıkan olaylarda 20 kişi gözaltına alındı.

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların girişine de izin verilmeyen meydana sadece görevliler ve basın mensupları alındı.

DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler de kutlamalar için Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplandı.

Grup daha sonra Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi.

Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.

Okmeydanı'ndan gelen yüzleri maskeli iki ayrı grup, Şişli Camisi'nin arkasında polise taş, molotofkokteyli ve sapanlarla demir bilye attı. Atılan taş ve molotofkokteylleri nedeniyle bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi. Polis ekipleri, biber gazıyla müdahalede bulunarak göstericileri dağıttı.

DİSK Genel Merkezi'ne biber gazı

Polisin DİSK Genel Merkezi'ne attığı biber gazından etkilenen ve olaylar sırasında yaralanan bazı sendikacılar da hastaneye sevk edildi.

Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman da binaya atılan bir biber gazının başına isabet etmesi sonucu yaralandı.

Öte yandan, DİSK Genel Merkezi'ndeki eşyaların harap halde olduğu gözlendi.

Gazeteciler etkilendi

Polis tarafından atılan bir biber gazı, DİSK Genel Merkezi'nin yanındaki bir apartmana isabet etti. Olayları takip eden bölgedeki gazeteciler de biber gazından etkilendi.

Biber gazından etkilenmemek için kaçarken başını direğe çarpan Yeni Şafak gazetesi muhabiri Cihat Arpacık da ambulansla hastaneye sevk edildi.

Göstericilerin pankartları, attıkları taşlar ve sapanların yerlere saçıldığı görüldü. Gösterileri izleyen bazı vatandaşlar da biber gazından etkilendi.

Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi

Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da bulunduğu bir grup da Beşiktaş'taki Atatürk Anıtı'nda oturma eylemi yaptı.

Beşiktaş Meydanı'nda CHP, ÖDP, KESK, Halk Evleri, Yol-İş Sendikası üyelerinden oluşan kalabalık grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi. Polis, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında yer aldığı partililer, polis yetkilileriyle görüştü.

Yürüyüşe izin vermeyen güvenlik güçleri, grubun dağılmaması üzerine tazyikli su ve gaz kullandı.

Beşiktaş Meydanı'nda polisin müdahalesinin ardından CHP otobüsü ayrıldı, gruptakiler de ara sokaklara dağıldı.

Göstericilerin attığı taş, DHA kameramanı Zeki Günay'ın kafasına ve koluna isabet etti.

Müdahale sırasında Birgün Gazetesi Muhabiri Burak Öz de yaralandı.

Beşiktaş'ta sendika üyeleri dağıldı

Beşiktaş'ta Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde sabah erken saatlerden itibaren toplanan Türk-İş'e bağlı aralarında Türk Metal Sendikası'nın da yer aldığı bazı sendikaların üyeleri, bir süre bekledi.

Sendika otobüsününden yapılan anons üzerine gruptakiler dağıldı.

Gürsel Tekin hastaneye kaldırıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş'ın da gazdan etkilenerek ambulansla hastaneye kaldırıldığı, durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Dolapdere'de müdahale

Taksim Meydanı'na gitmek isteyen bir başka grup da Dolapdere'de toplandı. Gruptakiler Tarlabaşı Bulvarı'na doğru harekete geçince polis ekipleri uyardı.
Uyarıya taş ve demir bilyelerle karşılık veren gruba, polis müdahale etti.
Yüzü kapalı bazı göstericilerin de Tarlabaşı'ndaki metruk binalara çıkarak, polise taş ve demir misket attığı görüldü.

Okmeydanı'nda terör örgütü DHKP/C lehine slogan atan gruba polisin müdahalesi sırasında bir marangoz atölyesinde yangın çıktı.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını kısa sürede söndürdü.

Gıyabi cenaze namazı

Kendilerine "Antikapitalist Müslümanlar" adını veren grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla iş kazalarında hayatını kaybedenler için Fatih Camisi'nde gıyabi cenaze namazı kıldıktan sonra Taksim'e yürüyüşe geçti.

Galata Köprüsü'nde basın açıklaması yapmak isteyen gruba polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruptakilerin mukavemet göstermesi üzerine, polis biber gazıyla karşılık verdi.

2 polis yaralandı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şişli Mecidiyeköy bölgesinde güvenlik görevini yürüten emniyet güçlerine marjinal bir grup tarafından yapılan demir bilye ve taşlı saldırıda, 2 polis memurunun yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, müdahalelerde gözaltına alınanların sayısının 20'ye ulaştığı bildirildi.

Kentte 2600'ü değişik illerden olmak üzere 22 bin polisin görev yaptığı öğrenildi.

Maddi hasar

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yaşanan olaylarda iş yerleri, bankalar, otobüs durakları, cadde ve sokaklar büyük çapta hasar gördü.

Beşiktaş'ta göstericilerin zarar verdiği seyyar tuvaletler, çöp bidonları ve parke taşları ile etrafa saçılan şişeler, pankartlar, flamalar çöp yığınları oluşturdu.

Taksim'deki iş yerleri de yaşanan olaylardan olumsuz etkilendi. Esnafın büyük bölümü kepenk indirirken, az sayıda lokanta ve kafenin açık olduğu görüldü.
İş yeri sahipleri, maddi kaybın fazla olduğunu dile getirerek, dükkanlarını para kazanmaktan ziyade, olası bir zararı önlemek için açtıklarını söyledi.
Polis, yayaların, İstiklal, Sıraselviler, Gümüşsuyu ve Tarlabaşı caddeleri ile Gezi Parkı'ndan Taksim Meydanı'na geçişlerine kontrollü olarak izin veriyor.
Taksim Meydanı ve çevresinde çok sayıda çevik kuvvet polisi bekleyişini sürdürüyor.

Şişli'de çevredeki pazar tezgahlarından barikat kurarak ateşe veren grup, bir kafenin masa ve sandalyelerini de ateşe attı.

Kadıköy'de kutlama

Öte yandan, Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kadıköy Meydanı'nda miting düzenlendi.

Taksim Anıtı'na çelenk

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve beraberindekiler de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çerçevesinde Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı, Taksim Anıtı'na çelenk koydu.

Ortam sağlanabilirdi

Taksim Meydanı'na gelerek gazetecilere açıklama yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise "Taksim Meydanı'nda, yurttaşlarımızın çok rahat görüş ve düşüncelerini aktarabileceği, işçi arkadaşlarımızın taleplerini özgürce dile getirebileceği ortam sağlanabilirdi" dedi.

Beylikdüzü-Topkapı seferleri başladı

Öte yandan, güvenlik önlemleri kapsamında iptal edilen Beylikdüzü-Topkapı hattındaki metrobüs seferleri başladı.

Önlemleri kapsamında ulaşıma kapatılan Galata ve Atatürk köprüleri yeniden trafiğe açıldı.

 

AA
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2013 Çarşamba 10:24:12
Güncelleme :1 Mayıs 2013 Çarşamba 17:21:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?