30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Prof. Ercan yüreklere su serpti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bazı bilim adamlarının 30 yıl içerisinde yüzde 70 ihtimalle 7 büyüklüğünde deprem olacağı yönündeki açıklamalarında hesap hatası olduğunu savunarak, "Bu konuda yüzde 53'lük bir hesap hatası var. Marmara'daki fay 1999 depreminin ardından yorgun düştü ve şu anda o kadar büyük deprem üretemez. Bilimsel araştırmalarıma göre, 2015'e kadar büyük bir deprem beklemiyorum" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan Bursa'da katıldığı bir toplantıda muhtemel Marmara ve Bursa depremleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul'da deprem olmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Ercan, "İstanbul'da olacak bir depremin en az 10 ila 25 kilometre uzağında ve yerin 10 kilometre derinliğinde olacağı kesindir. Doğu-batı doğrultusunda kırılacak ve iki deprem olacak. Biri Küçükçekmece önünde, diğeri de Marmara Ereğlisi önünde olacaktır. Marmara Ereğlisi'nde olacak deprem daha büyük olacak. 7-7.2 aralığında olacağını tahmin ediyoruz. Küçükçekmece önündeki deprem 6.3-6.7 aralığında olacak. Bunu bilimsel dayanağa göre açıklıyoruz. Ben 2015'e kadar deprem beklemiyorum. O zaman tekrar açıklama yapacağım. Bunu benim enerji birikim ve boşalma yöntemine göre söylüyorum" diye konuştu.

"BİLİM ADAMLARI HESAP HATASI YAPIYOR"
Bazı bilim adamlarının Marmara'da yüzde 70 ihtimalle 7 büyüklüğünde bir deprem olacağı yönündeki açıklamalarında hesap hatası olduğunu öne süren Ercan, "30 yılda yüzde 70 ihtimalle deprem olacağı söylenirken, buradaki hesap hatasının da yüzde 53 olduğunu söylemek gerekiyor. Yüzde 53 hesap hatasıyla yüzde 70 deprem olacağını söylemek mümkün değil. Dünya üzerinde her 30 yılda depremlerde artış gözükür. Bu, Türkiye'de 1999 depreminin ardından 30 yıl sonra deprem olacağı anlamına gelmez. Marmara
depremlerinin hepsini bir arada değerlendirmek gerekir" dedi.

"BÜYÜK DEPREM, 10 YIL ÖNCESİNDEN BELİRTİ VERİR"
. "Marmara'da bir deprem oldu ve 132 atom bombası gücünde enerjiyi boşalttı" diyen Prof. Dr. Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dolayısıyla Marmara şu anda yorgun. Yorgun olduğu için kısa sürede büyük bir depremi üretemez. 1999 yılında 1-2 yıl içinde deprem geliyor dendi ve bu olmadı. "Marmara'da kabarcıklar çıkıyor, deprem olacak" dendi, olmadı. Çünkü yorgun olduğu için deprem yapamaz. Deprem yapacak güce sahip değil. Marmara'nın deprem yapabilmesi için 65 atom gücünde bir enerjiyi toplaması gerekiyor. Bu
ölçülmemiş. Hesapları yapıldı ve ben hala ısrarlıyım. Marmara'da kısa sürede büyük bir deprem olacağına ilişkin herhangi bir jeofizik belirtti yok. O zaman neden bunlar söyleniyor? Deprem her an olabilir. 7 büyüklüğünde bir deprem belirti vermeye 10 yıl önceden başlar. O zaman bugün yarın olacak depremin 7 yıl önceden belirtisi olması gerekir. 'Horoz öttü, kabarcık gördük' demek, bilimsel yaklaşıma aykırıdır."

"BURSA'DA EN BÜYÜK DEPREM 6.7 OLUR"
Güney Marmara'da 3 ana deprem kolu olduğunu dile getiren Ercan, "Biri Kuzey Anadolu kolu. Enerjinin yüzde 78'i İstanbul'a doğru giden Kuzey Anadolu kolu. Yüzde 11'i Gemlik kolunda toplanıyor. Yüzde 13'ü ise Yenişehir-Bursa-Manyas kolunda toplanıyor. Bursa'nın deprem çekincesi İstanbul'a göre 6'da 1'dir. Bursa'da beklenen enerji az olduğu için depremler daha seyrek oluyor. Bursa'daki kırıkların boylarının küçük küçük olması dolayısıyla büyük bir deprem olmuyor ve beklenmiyor. Bursa'da olacak en büyük deprem 6.7'dir. Bursa'daki yapıların çoğu 6.2'lik depreme dayanıklıdır.

Bursa'da iki önemli kırık var. Bunlardan biri Kuzey Anadolu kırığının güney kolu diğeri ise Kestel'den Bursa-Mudanya üzerinden geçen Trakya kırığıdır. Bu kırık ise yaşlı bir kırık ve 4.5 ile 5.7 arasında deprem üretir. Kestel-Mudanya hareket ederse en çok 5.7 ama Kuzey Anadolu kırığının güney kolu hareket ederse 6.7 büyüklüğünde olur. Bursa için sakat olan olay, 1950'den sonra yerleşimin ovaya doğru gelmiş olmasıdır. Bursa ovasında
deprem sarsıntılarının büyütücü etkisi vardır. Bu 4-5 kat büyütür. En sakat yerlerden biri Buttim binasının olduğu yerdir. Bu alan çok oynaktır ve yüksek yapılaşmaya uygun değildir" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 12:28:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?