30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Protestocu öğrencilere gözaltı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın toplantıya katıldığı otel önünde harç zamlarını protesto eden üniversite öğrencileri, içeriye girmek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı. Güvenlik güçleri, 11 öğrenciyi gözaltına aldı.

''Türkiye'de Yüksek Öğretimin Sorunları'' konulu çalıştay, Bakan Çubukçu ve YÖK Başkanı Özcan'ın da katılımıyla The Marmara Otel'de başladı. Toplantı devam ederken, otel önünde toplanan yaklaşık 60 kişilik öğrenci grubu, harç zamlarını protesto etti. "Müşteri değil, öğrenciyiz", "Harçlara zam yaptırmayacağız" sloganları atan grup, ellerindeki pankartlarla tepkilerini dile getirdi. 'Toplantının taraflarından biri biziz' diyerek içeriye girmek isteyen öğrencileri polis engelledi. Uzun pazarlıkların
ardından öğrencileri temsilen 3 kişinin salona girişine izin verildi. 3 temsilcinin içeriye girmesinin ardından grubun büyük bölümü dağıldı. Dışarıda bekleyen yaklaşık 15 kişilik öğrenci grubu ise ısrarla toplantı salonuna girmek isteyince gerginlik yaşandı. Uyarılara aldırış etmeyen grubun çevresini saran polis, öğrencilere müdahale etti. 11 öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Direnen öğrencilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun da katılımıyla gerçekleştirilen ''Türkiye'de Yüksek Öğretimin Sorunları'' konulu çalıştay, üniversite öğrencileri tarafından protesto edildi. Çubukçu, protestodan kısa süre sonra otelden ayrılırken, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.
''Türkiye'de Yüksek Öğretimin Sorunları'' konulu çalıştay, Bakan Nimet Çubukçu ve çok sayıda öğretim üyesinin de katılımıyla The Marmara Otel'de gerçekleştirildi. Otel önünde toplanarak harç zamlarını protesto eden öğrenciler adına 3 temsilcinin de salona girerek toplantıyı izlemesine izin verildi.
Konuşma yapan Bakan Çubukçu, Yüksek Öğrenim Kurumları'nın; toplumların kalkınmasında, gelişmesinde ve saygınlığında çok önemli bir role sahip olduğunu söyledi.

Yüksek Öğrenim Kurumlarının, ayrıca araştırma yapma ve bilgi üretme, bilgi yayma ve nitelikli insan gücü yetiştirme, topluma önderlik etme, kamuoyu oluşturma gibi birçok önemli misyonu da aynı anda yerine getirdiklerinin altını çizen Bakan Çubukçu, "Diğer taraftan üniversiteler hukuka saygının gelişmesinde, demokratik ortamın oluşmasında, toplumuın ortak değerlerinin gençlere aktarılmasında ve toplumsal dayanışmanın sağlanmasında öncü kuruluşlardır. 1980'li yıllardan itibaren çok hızlı bir küresel değişim sürecine giren dünyamızda öne çıkan unsurlardan birisi insan, diğeri de bilgidir.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli ekonomik değeri de bilgi ve bilgili insandır. Rekabet ve küreselleşme ortamında üniversitelerde öğretilen bilginin kalitesi ve ekonomiye katkısı gittikçe büyük önem kazanmaktadır" dedi.
Bakan Çubukçu, Türkiye'de yüksek öğrenimin nitelik ve nicelik açısından büyük bir ilerleme kaydettiğini de sözlerine ekledi.

Çubukçu'nun konuşmasından kısa bir süre salonda, salonda temsilci olarak bulunan öğrencilerden 2'si ayağa kalkarak "Burada demokrasi yok" diye bağırdı. Protestocu öğrenciler, sivil polisler tarafından gözaltına alınarak salondan çıkarıldı. Bakan Çubukçu, protestodan kısa bir süre sonda salondan ayrıldı. Basın mensuplarının ısrarlı sorularını yanıtsız bırakan Çubukçu'yu, gazeteciler uzun süre takip etti. Bir ara basın mensuplarının arasında kalan Bakan Çubukçu, güvenlik asansörünü kullanarak otelden ayrıldı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2009 Cumartesi 13:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?