7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Proton yeniden Türkiye'de

Tüm dünyada yeniden yapılanan Proton, Türkiye’yi Avrupa’daki üslerinden biri olarak belirledi. Ulu Motor’un distribütörlüğünde Türkiye’de tekrar faaliyete geçen Proton, mevcut kullanıcılara yönelik servis ve yedek parça çalışmalarına ağırlık verecek. Şirket ayrıca, 2005 yılında iki yeni modelini satışa sunacak.

Büyük üreticiler sınıfında dünyanın en genç otomotiv üreticisi olan Proton, Türkiye pazarına dönüyor. Proton 2000 yılı sonlarında geri çekilme kararı aldığı global pazarlara dönüş stratejisinin bir uzantısı olarak, 2005 yılından itibaren tekrar Türkiye pazarında yerini alacak.
2000 yılında İngiltere hariç batı Avrupa pazarında satış faaliyetlerine ara veren Proton, bu süre içinde dünya çapında yeniden yapılandı. Özellikle yeni ürün geliştirme, yeni üretim tesislerinin kurulması ve kurum kimliğindeki değişiklikler üzerinde çalışan şirket, 2004 yılından itibaren dünya pazarlarına aktif bir oyuncu olarak dönüş çalışmalarına başladı.

Türkiye’de servis, yedek parça hizmetleri ve araç satışı konularında genel distribütörlüğünü Ulu Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yürüteceği Proton, kısa vadede mevcut kullanıcıların istek ve ihtiyaçlarına, bunlarla bağlantılı yedek parça ve servis hizmetlerinin sağlanmasına ağırlık verecek. 2005 yılı ortasında satışa sunulması beklenen WAJA ve GEN. 2 modelleri ise Proton’un yenilenen kimliği ve teknolojisinin ilk yansımaları olacak.

Proton’un distribütörlüğünü üstlenen Ulu Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına bir açıklama yapan Genel Müdür Mert Güçlüer, distribütörlük görüşmelerinin Şubat 2003’ten bu yana devam ettiğini söyledi. Türkiye’den otomotiv sektöründe tanınmış çok sayıda firmanın distribütörlüğü ile ilgilendiği Proton’un tercihlerini Ulu Motor’dan yana kullanmalarından mutluluk duyduklarını belirten Güçlüer, çok kısa bir süre içinde Proton’un Türkiye’deki örgütlenmesinin tamamlanacağını vurguladı.

Şirket olarak öncelikli hedeflerinin mevcut Proton sahiplerinin ihtiyaçlarına göre piyasa şartlarına uygun, bol orijinal yedek parça sağlanması, makul servis ve yedek parça fiyatları ile kaliteli servis hizmeti sunulması olduğunu söyleyen Mert Güçlüer, Türkiye çapında tesis edilecek yetkili satıcı teşkilatının ise yeni Proton modellerini tüketiciyle buluşturacağını belirtti.

ULU MOTOR / ULUBAŞLAR GROUP
Yeni kurulan bir şirket olan Ulu Motor, otomotiv sektörüne 70’li yılların başında 2. el araç ticareti ile başlayan, binek ve hafif ticari araç yetkili satıcılıkları, binek ve ticari araç servis hizmetleri, otomotiv yan sanayi üreticiliği, software yazılım, web, sigortacılık gibi destek ürün ve hizmetleri üretmekte olan Ulubaşlar Group bünyesinden doğdu.

1971 yılında Nuri Ulubaş tarafından Aksaray’da elektronik ürünler ticareti üzerinde bir şahıs işletmesi olarak kuruldu. 1985’e kadar geçen süre içinde elektronik ürünleri yanında inşaat ve otomotiv ürünleri ticareti ile yeni açılımlar gösterdi. 1985 yılında şirketin ve ailenin İstanbul’a taşınmasının ardından 1988 yılına kadarki dönemde tekstil ana faaliyet alanını oluşturdu. 1988 yılından itibaren otomotiv sektörüne yoğunlaşan şirket 1993 yılında Kore kökenli otomobil markası KIA’nın yetkili bayisi oldu. 1996 yılında ikinci kuşağın şirket yönetiminde öne çıkmaya başlaması ile şirket merkezi E5 karayolu üzerinde Florya mevkiine taşındı.
2002 yılı sonlarından itibaren otomotiv yan sanayi üreticiliğine de başlayan Ulubaşlar Group, bu alandaki çalışmalarında her sınıftaki hafif ticari araçlar için farklı ihtiyaçlara göre kasa üretimine odakladı.

2003 yılı içinde bir başka faaliyet alanı ağırlık kazandı; gerek grup şirketlerine, gerekse sektör ile ilgili diğer kişi ve kuruluşlara yönelik bilişim altyapıları kurulmasıyla ilgili hizmetler gündeme geldi. 2003 yılı başında Proton ile istikrarlı bir zeminde diyalog başladı ve görüşmeler 2004 yılı Eylül ayında imzalanan sözleşme ile resmi boyuta taşındı. Ulu Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Ziya Ulubaş üstlendi.

İSTANBUL (İHA) -
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2004 Cuma 09:54:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?