6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Putin öncesi mıntıka temizliği devam ediyor

Rusya lideri Putin’in Türkiye’ye ziyareti öncesi üst düzeyde güvenlik önlemi alan İstanbul Emniyeti’nin gözaltına aldığı Çeçenler’in sayısı 17’ye çıktı.

Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti öncesi en üst düzeyde güvenlik önlemi alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, olası bir saldırıya karşı "dini motifli örgütlerle" ilişkileri olduğu ileri sürülen 17 Çeçen’i gözaltına aldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, Ümraniye, Beykoz ve Fenerbahçe’de Çeçen mültecilerin yaşadığı yerleri gözetim altına aldı. ’’Dini motifli terör örgütleri’’yle ilişkileri olduğu belirlenen Çeçen mültecilerin irtibat halindeki kişileri de takibe alan polis, Avcılar, İkitelli ve Fatih’te bulunan 90 adrese geçtiğimiz gün baskın düzenledi. Operasyonda 2’si kadın 12 kişi gözaltına alındı.

KATAR’DAN PARA GELDİ İDDİASI
El Kaide’nin temel aldığı "selefilik" inancına yakın olan "Vahabi" düşüncesini benimsedikleri ileri sürülen zanlıların Putin’in ziyareti öncesinde eylem gerçekleştirmeyi planladıkları iddia edildi. Zanlıların lideri olduğu ileri sürülen ve adı açıklanmayan kişiye ise Katar ile Dubai üzerinden yüklü miktarlarda para gönderildiğinin tespit edildiği öğrenildi. Polis, bu kişilerin ifadeleri doğrultusunda önceki gün 5 kişiyi daha göz altına aldı. Böylece Putin operasyonunda gözaltı alınanların sayısı 17’ye çıktı.

CD’DE EL KAİDE KAMPLARI
Zanlıların evlerinde yapılan aramada 1 tabanca, 1 kasatura ve Rus-Çeçen savaşı sırasında çekilmiş görüntülerin bulunduğu CD’ler ile El Kaide kamplarında siyasi ve askeri eğitim alan Çeçen militanların görüntülerinin yer aldığı CD’ler ele geçirildi. Bu CD’lerde Çeçen militanların, sabah erkenden kalkıp koştuktan sonra bomba ve silah eğitimi aldıklarının belirlendiği öğrenildi. Operasyonda ayrıca Çeçen militanların propaganda kasetleri de bulundu. Zanlıların Çeçen-Rus savaşında yakınlarını kaybettiği ya da yaralandığı tespit edildi. Gözaltına alınan kadınlardan Rabia İ.’nin Çeçen mültecilere yardım ve yataklık yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı, Rima A.’nın ise Çeçen Rus savaşı sırasında yaralandığı öğrenildi
aa
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 09:36:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?