2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Rauf Denktaş'ın Orhan Pamuk yorumu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Orhan Pamuk'a verilen 2006 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sevindirici bir olay olduğunu belirterek, "Ama Ermeni tasarının geçtiği günle aynı zamanda verilmiş olması ödül üzerinde bir gölgedir" dedi.
 
KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, şehit anneleri ve muharip gaziler ile topluca Edirnekapı Şehitliği'ni ziyaret etti. Şehit anneleriyle bir süre sohbet eden Denktaş, "Şehit anneleriyle burada bulunmaktan büyük bir gurur ve onur duyuyorum. Onlar vatanın bölünmez bütünlüğünü korurken şehit olmuştur. Yerleri mekanları Cennet'tir. Acınızı derinden duyuyor, Allah'tan size sabırlar diliyorum" dedi. 

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, basın mensuplarının Fransa Parlamentosu'nun "Ermeni soykırımı yoktur" diyenlere ceza getiren yasa tasarısının onaylanmasıyla ilgili sorularına, "Yıllardır içten ve dıştan çeşitli sebeplerle ve zamanlarda bir takım iç hesaplaşmalar ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Fakat buna asla güçleri yetmemiştir. Biz asla bu oyunlara gelmeyeceğiz. Geçmiş zamanda hatırlarsınız ki KKTC üzerinde de Rum kesimi tarafından bir takım oyunlarla tamamı ele geçirilmeye çalışılmış. Fakat başarılı olunamamıştır. Ama görüyorsunuz bu oyunlar hala sürmekte. Basınımızdan istemiş olduğumuz şey Ermenistan konusu hakkındaki duyarlılıklarını KKTC üzerinde oynanan oyunlar hakkında da göstermeleridir" şeklinde cevap verdi.

Denktaş, yazar Orhan Pamuk'a verilen 2006 Nobel Edebiyat Ödülü ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ödülle ilgili tepkisinin kendisine hatırlatılması üzerine, "Ben Orhan Pamuk'un hiç bir kitabını okumadım. Dolayısıyla kitapları hakkında bir bilgiye sahip değilim.
Bu tabi ki sevindirici bir olaydır. Ama Ermeni tasarının geçtiği günle aynı zamanda verilmiş olması ödül üzerinde bir gölgedir. Bir çok iyi ve büyük yazarımız var onlara verilmedi, Orhan Pamuk'a verildi. İsterdik ki, ödül üzerine gölge düşmemiş olsun. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Türkiye Cumhuriyetini ve Türk halkının duygularının bir ifadesi olmuştur. Çoğunluk tarafından gölge düştüğü söylenen bir ödülün daha fazla gölgelenmemesi için böyle bir açıklama yapma gereği duymamıştır" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 17:56:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?