3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

REACH Tüzüğü için süre doluyor

Türkiye'den AB'ye yapılan kimyevi madde, demir-çelik, maden, metal alaşımlar, otomotiv, tekstil ve kırtasiye ihracatını tehdit eden REACH Tüzüğü için süre yarın doluyor. 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nden (İKMİB) yapılan açıklamaya göre, yarına kadar ön kayıt yaptırmayan ihracatçı firmalar, büyük bir sorunla yüz yüze kalacak. Türk kimya sektörü, 2007 yılında AB ülkelerine 3 milyar 730 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 

Türkiye'nin toplam ihracatında AB ülkelerine yapılan ihracatın oranı yüzde 36.6 olarak gerçekleşti. Ancak oldukça yüksek olan bu oran, REACH Tüzüğü nedeniyle tehdit altında. Ön kayıt yaptırmayan firmalar, hazır
pazarlarını kaybedecek. 

AB Uyum Yasaları çerçevesinde, ihracatçı firmaların, REACH tüzüğünün gerektirdiği şekilde, ihraç edecekleri ürünleri Avrupa Kimyasallar Ajansı'na (AKA) kaydettirmeleri gerekiyor. Bu işlemi de bir tek temsilci şirket kanalıyla yapmak zorundalar.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinatör birlik olarak İKMİB'i görevlendirmesiyle kurulan REACH Global Services şirketinin, REACH konusunda her tür kayıt hizmetini verdiğini belirtti. Şirketleri uyaran Akyüz, "Büyük firmalar REACH için hazırlıklarını yaptı. Ancak KOBİ'lerimiz büyük bir atalet içinde. AB'ye yapılan kimyasal ihracatımızın yaklaşık dörtte birini KOBİ'lerimiz gerçekleştiriyor. Özellikle demir-çelik, boya, çimento, gübre ve kırtasiye sektörü büyük risk altında. Bu sektörlerden Ön Kayıt için başvuru yapan firma sayısı çok sınırlı. İlk darbeyi bu sektörler yaşayabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:57:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?