2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

Ressam Baykam'a sperm soruşturması

Kendisine ait kişisel sergisinde 35 yıl sakladığı spermlerini sergileyen Bedri Baykam, 'Teşhircilik' suçundan açılan davada, soruşturma kapsamında savcılığa ifade verdi. İfadesinde, dünyanın her yerinde sanatçıların kendilerine ait vücut, sıvı, dünyaya ve doğaya ait her şeyi sanat eseri olarak kullanabildiklerini hatırlattığını söyleyen Baykam, "Türkiye'de insanların sanat eserleriyle ilgili meseleleri ve sanatı anlamamaları ve böyle bana ve dünyaya gülünç gelecek tepkileri vermelerinin arkasında bu ülkede maalesef sanata verilmeyen önem var" diye konuştu.
 
Ressam Bedri Baykam, yaklaşık 3 ay önce sergilediği toplam bin 200 sayfalık otobiyografisinde yer alan 'spermini sildiği peçete' nedeniyle hakkında 'teşhircilik' suçundan açılan soruşturma kapsamında ifade verdi.
 
İstanbul Barosu üyesi avukat Orhan Töz'ün şikayeti üzerine başlatılan soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Tekirdağ'a yaklaşık 1 saat süreyle ifade veren Baykam, adliye çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu. Şikayetin siyasi uyuşmazlık nedeniyle yapıldığını belirten Bedri Baykam,"Daha önce karakolda ifade vermiştim. Bu rutin prosedür. Gittim sayın savcıya ilk ifademde söylediğim aynı gerekçeyi tekrarladım 'neden Burada olduğumu anlamadığımı' söyledim" dedi.
 
Savcıya, dünyanın her yerinde sanatçıların kendilerine ait vücut, sıvı ve dünyaya ve doğaya ait her şeyi sanat eseri olarak kullanabildiklerini hatırlattığını söyleyen Baykam, "Otoreto ismiyle açtığım sergide 2 yaşından 37 yaşına kadar resimlerin yanı sıra hayatımdaki tüm fotoğraf, belge, oyuncak, kıyafet her türlü özel eşyamı sergilediğimi, hatıra defterimin bu sayfasını da sergilendiğini anlattım. Zaten bunun halkı rencide edici ya da provoke edici konu olmadığını hatırlattım. Zaten sanatta böyle bir şey olamayacağını söyledim" diye konuştu.

BU ÜLKEDE SANATA ÖNEM VERİLMİYOR 

Kendisi hakkında şikayette bulunan Avukat Orhan Töz için "Adını kullanmak istemiyorum. Sekiz yıllık temel eğitime de karşı çıkan ideolojik tutucu, benim siyasi kimliğime ters düşen bir avukatın yaptığı şikayet" diyen Bedri Baykam, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Onun gereksiz yarattığı kaos ve karambolle ilgili karşı bir dava açmak istemedim. Çünkü Türkiye'de insanların sanat eserleriyle ilgili mesafeleri ve sanatı anlamamaları ve böyle bana ve dünyaya gülünç gelecek tepkileri vermelerinin arkasında bu ülkede maalesef sanata verilmeyen önem var. Açılmayan müzeler var. Verilmeyen eğitim var. Onun için kendisine o açıdan hafifletici nedenlerle baktığım için karşı dava açmak istemedim." 

Soruşturmanın kendisi için bittiğini ifade eden Baykam, "Ben kapandığına inanıyorum. Daha tebliği edilmedi ama kapanacağına inanıyorum" dedi.
 
Bedri Baykam, toplam bin 200 sayfalık, iki ciltlik otobiyografisini 4 Mayıs-4 Haziran tarihlerinde Modern Sanat Galerisi'nde tanıtmıştı. "Dünyaya 'Erkekler böyle yaşardı' diye bir belge bırakıyorum. Başka örneği olmayan bir şey yapmak istediğim için 35 yıl önce spermimi sildiğim peçeteyi sakladım. O sperm izini taşıyan ilk peçete, sanatsal yaşam alanımda değeri olan bir kağıt parçasıdır" diyen Baykam, tartışmalara neden olmuştu. İstanbul Barosu üyesi avukat Orhan Töz, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçeyle başvurarak Baykam'ın Türk Ceza Kanunu'nun "Hayasızca Hareketler" başlığını taşıyan 225'inci maddesi gereği "Teşhircilik" suçunu işlediğini öne sürerek suç duyurusunda bulunmuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 15:45:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?