1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Risk yönetimi konferansı

Türkiye'nin önde gelen risk yönetimi uzmanları, Basel II düzenlemesine geçiş sürecinde bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere Risk Yöneticileri Derneği tarafından düzenlenen konferansta bir araya geldi. 

4 Aralık 2007 Salı günü Akbank Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve açılış konuşmasını Risk Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cüneyt Sezgin'in yaptığı konferansta, National Bank of Greece'den Alexandros V. Benos, UniCredit Group Milan'dan Valeria de Mori ve Ernst&Young'dan Kimon Bouzas konuşmacı olarak yer aldı. 

Risk Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cüneyt Sezgin yaptığı konuşmada, Basel II'den Sarbanes Oxley'e kadar irili ufaklı birçok düzenlemeyle risk yönetimini ilgilendiren konularda son yıllarda önemli atılımlar yapıldığını belirtti. Ancak özellikle ABD'de yaşanmakta olan subprime krizinde; riskin algılanması ve yönetilmesi konusunda bunca düzenlemeye rağmen hâlâ alınması gereken yol olduğunu kaydeden Sezgin, risk yönetiminin düzenlemelerden çok bir kültür meselesi olarak algılanması gerektiğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. 

Sezgin, konuşmasına şöyle devam etti: "Basel II konusunda da ülkemiz açısından önemli bir dönemece girmekteyiz. Bir yıllık ertelemenin ardından 2008, başta bankalar olmak üzere ilgili tüm tarafların daha önce başlatılmış çalışmaları sonuçlandırmak üzere faaliyete geçeceği bir yıl olmaya aday. Ülkemizde uzunca bir süredir gündemde olmasına rağmen Basel II ve getirdiklerinin henüz yeterince özümsendiğini, ilgili tarafların tümünün aynı ölçüde konuyla ilgilendiklerini, bilgi sahibi olduklarını söylemek mümkün değil. Dileğimiz önümüzdeki bir
yıllık zaman diliminin çok iyi kullanılması, tüm sektörlerde gerekli hazırlıkların yapılarak Basel II'ye başarılı bir geçişin gerçekleştirilmesi." 

National Bank of Greece'in (NBG) Kıdemli Kredi Riski Yöneticisi Dr. Alexandros Benos ise, içsel değerlendirme modellerinin uygulanması ve validasyonu süreci hakkındaki tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Unicredit Grup Operasyonel Risk Yönetimi departmanında görevli Valeria De Mori da, konferansta genel olarak UniCredit Grubu'nun "Operasyonel Risk Yönetim Politikaları"na ve "Operasyonel Risk Sermaye Yeterliliğinin Ölçümünde Kullanılan İleri Ölçüm Teknikleri"ne değindi. De Mori, "Operasyonel Risk Grup Politikaları"nın kontrol sorumlulukları, kontrol metodolojileri, riske maruz sermaye ölçümleri ve risk yönetimi olmak üzere dört ana başlıktan oluştuğunu belirtti. 

Konferansın son konuşmacısı Ernst&Young'dan Kimon Bouzas, etkin bir sermaye yeterliliği değerlendirme sürecinin çerçevesini konu alan bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunumda sermaye yeterliliği değerlendirme süreciyle ilgili önemli noktalara değinen Bouzas, bu sürecin tasarımı ve uygulanması sırasında ortaya çıkan yeni uygulamalar ve karşılaşılan engeller gibi konularda bilgi verdi. 

Risk ve sermaye yönetimi konusunda temelde bankalara yönelik bir düzenleme olmakla birlikte bankalarla ilişkide bulunan tüm taraflar üzerinde etkide bulunacak Basel II düzenlemesinin çok yakın bir gelecekte ülkemizde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Basel II düzenlemesi, pazarlamadan kredi tahsisine, muhasebeden bilgi işlem altyapısına, kamu otoritesinin denetiminden kamuoyunu bilgilendirmeye, bankanın stratejik kararlarının oluşturulmasına ve uygulanmasına kadar bankaların süreçlerini bütünüyle etkileyecek.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 12:01:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?