30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Rum okulunda iskambil dersi

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Milliyet’te yayımlanan röportajında, “Bahçesindeki eski Rum okulunda bilardo oynanıyor” dediği Edirnekapı’daki Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi ibadete kapalı... Bir yıl önce hayata veda eden papazın yerine yenisi atanmayan kilisenin bahçesindeki kapalı Rum okulunun altında açılan kıraathane ise üç yıldır faaliyette...

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş’a verdiği röportajda, 2007’de Edirnekapı’daki bir Rum kilisesine gittiğini, bu kilisenin bahçesindeki eski Rum okuluna bilardo salonu açıldığını söylemişti. 24 Aralık 2009’da yayımlanan röportajda Bartholomeos, “Biz kilisenin avlusunda ibadet ediyoruz. Birkaç metre ötede bizim eski Rum okulunda bilardo oynuyorlar” diyerek bu durumu eleştirmişti.

Bilardo rağbet görmemiş
Patriğin bahsettiği Edirnekapı Meydanı’ndaki Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi’ne gittiğimizde kapılarının kapalı olduğunu gördük. Mihrimah Sultan Camii’nin karşısında bulunan kilisenin hemen yanındaki eski Rum okulu binasının sokağa bakan tarafında ise yaklaşık 3 yıldır faaliyet gösteren Orhan Baba Kıraathanesi bulunuyor. Kıraathanede çalışan Ali Yüceturanlı, bir yıl kadar önce kıraathaneye bir bilardo masası alındığı ancak fazla rağbet görmeyince masanın kaldırıldığını söyledi. Yüceturanlı, “Kilisede arada bir ayin yapılıyor. Zaten kilisenin papazı bir yıl önce vefat edince yerine yeni papaz da atanmadı” diye konuştu.

‘Bize şikâyet gelmedi’
Hıristiyan bir ailenin göz kulak olmak için kilisede kaldığını anlatan Yüceturanlı, “Kiliseye bakan arkadaş da zaman zaman kahvemize gelir, çayımızı içer, maç seyreder. Patriğin söylediği gibi burası bir bilardo salonu değil. Ayrıca bize patrikhaneden ya da başka bir yerden bununla ilgili herhangi bir şikâyet gelmedi” dedi.

Kıraathanenin müdavimlerinden Talat Esenyel ise, Rum okulunun kıraathane açılmadan önce virane durumda olduğunu belirterek, “Dükkânın olduğu yerde eskiden tinerciler barınıyordu. Kıraathane açılınca burası virane olmaktan kurtuldu. Zaten kilisede uzun süredir ibadet yapılmıyor. Kıraathanenin kimseye bir zararı olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

‘Patrik yanlış anlaşıldı’
Hıristiyan alemi dün Hz. İsa’nın doğum günü kabul edilen Noel’i kutladı. Türkiye’de de yurdun dörtbir yanındaki kiliselerde Noel ayinleri düzenlendi, hıristiyan vatandaşlar dua etti. Edirne’deki Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen ayini yöneten Rahip Aleksandır Çıkırık, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un “çarmıha gerilmek” sözünün yanlış anlaşıldığını söyledi.

Sözcüklerin kullanımında ve anlamlarında dilden dile farklılıklar olabileceğine dikkati çeken Çıkırık, “Bartholomeos’un sözünde bir kasıt yok, yanlış anlaşılma var” dedi.

İzmir’in Selçuk ilçesindeki Meryemana Evi’nde düzenlenen ayinden sonra da Rahip Mesut Karaca, Bartholomeos’un tepki çeken sözlerine katılmadığını belirterek, “İşte bugün burada serbest olarak ayinimizi kutladık. Hiçbir baskıya maruz kalmadık. Patrik hazretleri bu sözleri eski çağlara dayanarak söylemiş olabilir” diye konuştu. Mardinli Süryaniler de Noel’i 1400 yıllık Kırklar Kilisesi’nde kutladı. Muğla’da ise Köyceğiz, Marmaris ve Fethiye’de yaşayan İngiliz, Alman ve Hollandalılar, Noel kutlamasını Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesindeki İztuzu kumsalında yaptı.

Külliye inşası yerinden etmişti
İlk olarak 9. yüzyılda Mihrimah Sultan Külliyesi’nin bulunduğu yerde yapılan Aya Yorgi Kilisesi, 1556’daki külliye inşaatı sırasında yıktırılarak bugünkü yerine taşındı. 1726 yılında tamir gören kilise kaba taş ve tuğla türü malzemelerle inşa edildi. Yüksek duvarlarla çevrili bir avlunun ortasında yer alan kilisenin bahçesinde kullanılmayan Rum okulu ile bir sarnıç bulunuyor.

AA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2009 Cumartesi 14:53:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?