4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Rusya'dan gelen işçiler eylem yaptı

RUSYA'DAN GELEN İŞÇİLER EYLEM YAPTI

Rusya'nın Vladivostok şehrinde bulunan bir şirkette zorla çalıştırıldıklarını ve paralarını alamadıklarını iddia eden çok sayıda Türk işçi, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali önünde durumu protesto etti.

Vladivostok'tan ilk olarak Moskova'ya, oradan da aktarma yaparak İstanbul'a gelen çok sayıda Türk işçi, çalıştıkları şirketin kendilerine hak ettikleri parayı vermediğinden dolayı ellerindeki bavullar ile Atatürk Havalimanı'nda mahsur kaldıklarını söylediler. Rusya'dan gelen Türk işçiler konu ile ilgili olarak bir açıklama yaparak, durumu protesto ettiler. Bir süredir bahsi geçen şirketin kendilerine para vermediğini ve zorla çalıştırarak tehdit ettiğini belirten Türk işçilerden Erkan Sarıcı,

"Arkadaşlarımız ile Türkiye'nin çeşitli şehirlerden çıkarak bu şirkette çalışmaya gittik. Bize buradan çıkarken, bir dizi vaatler vererek, bizi kandırdılar. Bizlere İşçi Bulma Kurumu'ndan sözleşme yaparak götüreceklerini, her şeyimizin dört dörtlük olacağını söyleyerek bizi götürdüler. Biz bu adada deniz suyunda banyo ederek, deniz suyu ile içme ihtiyacımız karşılanarak, mikrop ve pislik içerisinde bir 40 gün geçirdik. Hiçbir şekilde düzgün bir sağlık koşulu bulunmamakta. Şu an Vladivostok'ta yaklaşık 250 arkadaşımız var. Şu an 21 kişi geldik" dedi.

Bahsi geçen şirketin kendilerini Türkiye'ye göndermediklerini ve kavga ederek geldiklerini ifade eden Sarıcı, "Biz orada çok fena şeyler yaparak geldik. Bizi kovdular resmen. Paramızı alamadık. Parasız geldik. Biz Türkiye'de baskı yapabildiğimiz her yere baskı yaptık. Dışişleri Bakanlığı'na, milletvekillerimize, aklımıza gelen her yere baskı yaptık. Yardım istedik. Ama hiçbir taraftan olumlu veya olumsuz bir cevap alamadık. Moskova'da konsolosluklar kesinlikle bizimle ilgilenmedi. Biz hakkımızdan vazgeçtik. Ama oradaki arkadaşlarımızı getirtmek istiyoruz. Artık Allah rızası için birileri ellerini bu taşın altına koysun. Oradaki arkadaşlarımız Türkiye'ye gelmek istiyorlar ancak gelemiyorlar. Biz şirketin, arkadaşlarımızı alıkoyduklarını bir türlü çözemiyoruz. Biz de orada çalışmamız için çok baskı altında kaldık. Biz asla çalışmayacağımızı beyan ettik" diye konuştu.

Sarıcı kendilerine, çeşitli iddialarda bulundukları bu şirketin, Türkiye'de herhangi bir hak talep etmemeleri için kendilerine birtakım belgeler imzalattıklarını ifade ederek, "Biz paranın peşinde değiliz. Biz arkadaşlarımızın peşindeyiz. Biz Türk insanının peşindeyiz. Biz Türk vatandaşının peşindeyiz. Bizim arkadaşlarımız, kardeşlerimiz, ağabeylerimiz orada ezilmesin. Ezdirmeyelim" şeklinde konuştu.

Rusya'dan Türkiye'ye gelen işçilerden İsmail Erdoğan ise Vladivostok adasının Japonya'ya çok yakın olduğunu ifade ederek, "Uçak ile 1.5 saat veya 2 saat olan bir adadır. Yarın öbür gün yağmurlar artınca o ada tehlikeli olmaya başlıyor. Radyasyon olan bölgeye de çok yakın. Arkadaşlarımızın aileleri de bu tehlikeleri biliyor. Ve yarın öbür gün onlarda buraya gelerek seferber olacaklardır. Tepkilerini dile getireceklerdir. İşte biz şuan kendimizden geçtik tamamen onlar için uğraşıyoruz. Biz buraya kavga ederek geldik" dedi.

Erdoğan konuşmasının devamında ise, şirket yetkililerin kendilerini ölümle tehdit ettiklerini ifade etti.

Grup açıklamanın ardından, kendilerine Rusya'da kalmaları için verilen belgeleri ve işe girerken imzaladıkları sözleşmeleri basın mensuplarına gösterdi. Daha sonra bir süre alkışlı protesto da bulunan grup, olaysız bir şekilde dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2011 Salı 00:02:05
Güncelleme :5 Nisan 2011 Salı 18:09:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet aslan IP: 217.118.64.xxx Tarih : 6.04.2011 06:45:59

selam bu haberleri dinleyen arkadaşlar.ben şu anda  arkadaşların bahsettıgı yerdeğim onların konuştukları gibi değil burası 10000 kişinin barindırdığı ada şantiyesidir burdaki yaşam ve çalışma şartları güzeldir ama ne yazıkki insanlarımız rusya diğince akla bayanlar geldıgı için buraya çalışmaya ve fantazi kurmaya gelmışler iş güzel ama karı fantazılerı olmayınca burdaki sudan bahanelerle dönmek için hertürlü yalan yola başvurup dönmek ıstedıler.ama bunları buraya getıren şirketle bunlar 8 ay çalışacagız diye söz vermişler. aç mı kalmışlar banyomu yapamamışlar avans mı alamamışlar  bunlara cevap versinler?