6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

'Saadet zinciri'ne baskın

İstanbul'un çeşitli semtlerinde Hong Kong merkezli Quest şirketi adına açtıkları ofislerde, özellikle işsiz gençleri “Ayda en az 10 bin dolar kazanacaksınız” diyerek dolandırdıkları öne sürülen 3'ü kadın 54 kişi gözaltına alındı. Zanlıların dolandırılmaktan korkan yeni üyeleri “Merak etmeyin kadromuzda polis de avukat da var” diyerek ikna ettikleri öğrenildi.

Şirketin Çin’den getirdiği 9 milyon dolar değerinde eşyaya el konulurken, vurgunun 20 milyon TL’yi bulduğu öne sürüldü. Suriye uyruklu M.K.’nin, Hong Kong’la irtibatı sağladığı Çin malı ürünler getirdiği tespit edildi.

İstanbul'da son günlerde artan dolandırıcılık ihbarları üzerine polis harekete geçti. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kısa süreli bir çalışma sonucunda ‘saadet zinciri’ olarak adlandırılan bir dolandırıcılık oluşumuyla karşı karşıya olduğunu gördü. Savcılık kararıyla Bağcılar, Bakırköy, Esenyurt ve Küçükçekmece'de tespit ettiği adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Baskında 3'ü kadın 54 kişi gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Zanlıların arasındaki Suriye uyruklu M.K isimli kişinin Hon Kong'la irtibatı sağlayan ve oradan Türkiye'de satılması için Çin malı ürünleri getiren kişi olduğu belirtildi.

Sorgulama sonucunda Quest isimli haksız kazanç sağladığı öne sürülen şirketin şekli de ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, merkezi Hong Kong'da bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren oluşumun İstanbul'daki temsilcisi Bağcılar, Bakırköy, Esenyurt ve Küçükçekmece'de ofisler açtı. Ofislere atanan kişiler mahalle içinde dolaşıp el ilanı ve yüz yüze iletişim yoluyla işsiz gençlere ulaşılıyordu.

Görüşülen kişiler müzikli ve yemekli olan eğlence ortamlarına davet ediliyor. Konuklara, ağ üyeleri dışında hiç kimseyle konuşmayacaklarına dair söz verdiriliyor. Üye olacak kişiler daha sonra maddi durumuna göre 570 ile bin 750 Dolar arasında değişen ücretlerle üye oluyor. Kişinin vereceği paraya göre de kazancının değişeceği belirtiliyor. Ağa kazandırılan her yeni üye için 250 dolardan başlayan ek ücret alınıyor. Ayrıca kazandırılan üyenin bulacağı yeni üyelerden ve yapılacak satışlardan da pay alacağı anlatılıyor. Böylece bir üyenin ayda en az 10 bin dolar kazanacağı söyleniyor. Ardından yeni üyelere ödedikleri ücret karşılığında Hong Kong'dan getirilen Çin malı saat, kolye, yüzük gibi takı ürünleri verilerek bunları satması isteniyor. Oluşumun kendisine ait Quest.net isimli internet sitesi üzerinden reklam ve çalışma şekilleri hakkında da bilgi verdiği öne sürüldü.

Öte yandan ikna toplantılarında Quest sistemine şüpheli yaklaşan kişilerin, “Merak etmeyin kadromuzda polis de avukat da var” diyerek kandırıldığı belirtildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3'ü kadın 51 kişinin sorgusunun devam ettiği mağdur sayısının şu anda 30 olduğu bu sayının gittikçe artacağı belirtildi.

Türkiye'de birçok genci tuzağına düşürerek çok büyük miktarda haksız kazanç sağlayan Hong Kong menşeli Quest şirketinin, ABD başta olmak üzere İran, Arnavutluk, Sri Lanka, Malezya, Endonezya ve Afganistan’da yasaklandığı belirtildi.

 

...
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2010 Cuma 10:20:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?