4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Safiye Ayla'nın kayıp fotoğrafı bulundu

Atatürk’ün huzurunda da şarkı söyleyen, Cumhuriyet döneminin en önemli Türk müziği sanatçılarından Safiye Ayla’nın yetimhanede büyüdüğü yıllara ait kayıp bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Fotoğrafın, Safiye Ayla’nın yetim kızların bakıldığı Kağıthane’deki Çağlayan Dar’ül-Eytamı’nda kaldığı yıllara ait olduğu belirlendi. Dar’ül-Eytam’da kızlara halıcılık, çorapçılık ve biçki-dikiş gibi kursların yanı sıra, piyano ve din dersleri de veriliyordu. Fotoğrafın çekildiği Sadabad Camii de Çağlayan Dar’ül-Eytamı’nın yanında yer alıyordu.

Kağıthane Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Irmak’ın hazırladığı "Osmanlı Belgeleri’nde Kağıthane" isimli kitapta yer alan fotoğraf, ünlü şarkıcının yetimhane günlerine de ışık tutuyor. Irmak, Safiye Ayla’yla ilgili şunları söyledi:

"Din dersleri yetimhanenin hemen yanındaki Sadabad Camii’nde (Aziziye Camii) yapılmış. Kızların camiye toplu halde girerken fotoğrafları var. Bu fotoğraflardan birinde, mihrabın hemen önünde, imamla birlikte oturan dört kız çocuğu vardı. 1926’da yetimhanedeki bütün çocuklarla birlikte çektirdiği ve bizzat imzaladığı bir fotoğrafını da bir müzayedede bulduk."

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 11:02:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?