4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sağlık Müdürlüğü'nde 'kene' toplantısı

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Ergönül, 2008 yılı içinde Türkiye'de 300 ila 400 arası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakası görülmesini beklediklerini ifade ederek, bu vakaların yüzde 7'lik kısmının ise ölümle sonuçlanabileceğini tahmin ettiklerini kaydetti. 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) İl Bilimsel Danışma Kurulu, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Bakar başkanlığında toplanarak, basına bilgi verdi. 

Toplantıya İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, Prof. Dr. Recep Öztürk, Prof. Dr. Ayşen Gargılı, Uzman Doktor Kemal Midilli, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Ergönül, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Taner Yıldırmak, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Uzman Dr. Muzaffer Fincancı, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü yetkilileri ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı. 

Toplantıda konuşan İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, son günlerde artan kene vakaları nedeniyle böyle bir toplantı düzenleme gereği duyduklarını belirterek, bugüne kadar İstanbul'da KKKA vakasına rastlanmadığını yineledi. 

Bakar, özellikle halkı bilinçlendirmek adına çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, "Okullarda yıl sonu tatili öncesinde kene vakaları hakkında bilgilendirici çalışmalar yapacağız. İstanbul'daki tüm öğrencilerimize ilk ve orta öğretim öğrencilerimize bu günden itibaren karne gününü hedefleyen broşür dağıtımını gerçekleştireceğiz. 2 milyona yakın broşür bastırdık, karne gününe kadar bu broşürleri dağıtmayı hedefliyoruz" dedi. 

Bakar, İstanbul'da yaşanan kene ısırmalarının KKKA hastalığına sebep olmadığını ancak farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğini kaydetti. İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ise, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının yanı sıra kene felci, Lime hastalığı ve Akdeniz Benekli Ateşi gibi vakalara rastlanabildiğine dikkat çekerken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Gargılı da bu hastalıkların içerisinde en tehlikelisinin Lime hastalığı olduğunu belirtti. 

Basın toplantısında konuşan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Önder Ergönül, kenenin uzun yıllardır Türkiye'de var olduğuna dikkat çekerek, "Ancak son yıllarda yaşanan vakalar ile farkındalığı arttı. KKKA hastalığı açsından İstanbul'da bir risk artışı görmüyoruz. Ancak yine de bu hastalığa karşı dikkatli olunması gerekmekte. Şu ana kadar tüm Türkiye'de 250 yakın vakaya rastlandı. Bundan sonra da 300 ila 400 arasında vakanın görülmesini beklemekteyiz. Bu vakaların da yüzde 7'lik bir kısmının ise ölümle sonuçlanacağını tahmin edilebilir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 10:00:54
Güncelleme :11 Haziran 2008 Çarşamba 10:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?