4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sağlık taramasından 'obezite' çıktı

Dünya Sağlık Örgütü'nce (WHO), 10 sağlık tehdidi arasında gösterilen 'obezite' (aşırı şişmanlık), Türkiye'de de giderek yaygınlık kazanıyor. 

Güngören Belediyesi'nin ücretsiz olarak gerçekleştirdiği sağlık taraması da ülkenin giderek şişman bir toplum haline dönüştüğünü ortaya koydu. Uzmanlar şeker, tansiyon ve daha birçok hastalığa davetiye çıkartan obezitenin bu derece artmasından endişe ederken, vatandaşlar da aşırı kilolarından şikayet ediyor. 

Güngören Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türk Nefroloji Derneği, Akdeniz ve Marmara Üniversitesi ile işbirliği yaparak ilçe halkına yönelik ücretsiz sağlık taraması gerçekleştirdi. Uzman bir ekip tarafından, belediye başkanlık binasındaki sağlık odasında yapılan incelemeler, Türkiye'nin 'genişlediğini' bir kez daha gözler önüne serdi. Kalp ve böbrek taraması, idrar ve kan tahlili, tansiyon ve EKG filmlerinin çekildiği taramalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Bir hafta süren programda, 300'ün üzerinde Güngörenlinin tahlil ve incelemeleri yapılarak, sonuçlar Marmara Üniversitesi'ne gönderildi. Hastalar tahlil ve testler göz önüne alınarak muayene edilecek ve ilk teşhis konacak. 

Güngören Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Dr. Mehmet Gülşen, sağlık taramasına vatandaşların ilgisinin kendilerini de motive ettiğini söyledi. Yaptıkları incelemeleri tahlil için hastanelere gönderdiklerini ifade eden Dr. Gülşen, obezite olgusuna ise şu cümlelerle dikkat çekti: 
"Gözlemlediğimiz kadarıyla bütün Türkiye'nin olduğu gibi Güngören'in de genel sağlık sorunu, birçok hastalığa davetiye çıkaran şişmanlıktan kaynaklanıyor. İleri yaşlarda aşırı kilodan sıkıntı yaşanmaması için vatandaşlarımızı şimdiden obeziteye karşı uyarıyoruz." 

Ücretsiz sağlık taramasına katılan Ali Kara, yapılan hizmet dolayısıyla belediyeye teşekkür ederken, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar adına duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kendisinin de fazla kilodan şikayetçi olduğunu vurgulayan Kara, "Millet olarak, maalesef düzensiz beslenme ve çeşitli nedenlerle şişmanlıyoruz. Ama bu kilolar ilerde bizlere sıkıntı ve hastalık olarak dönüyor." dedi. 

Vatandaşlara yönelik programı sonlandıran uzman ekip, bir hafta süresince de belediye çalışanları için sağlık taraması yapacak.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 19:28:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?