4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sahaflar Taksim'e çıktı

Yüzlerce kitap, fotoğraf, imzalı evrak belge gibi tarihi materyaller Beyoğlu Sahaf Festivali’nde Taksim’de tarih meraklılarıyla buluştu.

Taksim meydanın hemen yanında bulunan Taksim Gezi Parkı meydanı bu güne kadar bir çok etkinliğe, eyleme, kutlamaya ev sahipliği yaptı. Alan bu sefer de tarihe ışık tutan sahaflara kucak açtı. Tarihi değerleri olan yüzlerce kitap, fotoğraf, imzalı evrak, bilgi belge, tarihe ışık tutan yazı Beyoğlu Sahaf Festivali’nde tarih meraklılarıyla buluştu.

Sahafların sakladığı, alıp-sattığı tarihe ışık tutan belgeler her zaman ilgi çekmiştir. Tarihi belgelere ilginin daha fazla olduğu İstanbul’da bunun festivali de var. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Beyoğlu Sahaflar Festivali geçen Mayıs ayında 24 sahafın katılımıyla “Galata Sahaf Festivali” ismiyle gerçekleşmiş büyük ilgi görmüştü. Bu seferki festival daha farklı bir şekilde kendini gösterdi. Katılımı artan Festival, bu sefer Taksim Gezi Parkına taşındı ve İstanbul’un değişik ilçelerinde mekanları bulunan 60 sahafın katılımıyla kapılarını tarih severlere açtı.

19 Ekime kadar devam edecek olan Beyoğlu Sahaf Festivalinde nadir ve kıymetli asırlık kitaplar, objeler, evraklar, el yazmaları, koleksiyonlar yer alıyor.

Sahaf festivalinde neler yok ki? Hisse senetleri, Osmanlı tapuları, noter evrakları, 1950’li yılların orijinal sinema afişleri; bir dönem popüler olan Zagor, Teksas, Tommiks çizgi roman serileri tarih severlere sunuluyor. Osmanlı sarayındaki hanedan düğünlerinin tüm detayıyla anlatıldığı el yazması “surnameler”, matbaa malzemeleri, ciltli kitaplar, çeşitli mesleklere ait ilk kitaplar, evraklar gibi daha bir çok tarihi belge bulunuyor.

Beyoğlu Sahaf Festivalinde dikkat çeken bir diğer foto ise Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e ait. 27 Mayıs 1960 askeri yönetiminde Milli Birlik Komitesi Başkanı olan ve ardından da yeni hükümeti kuran Orgeneral Cemal Gürsel’in, imam hatipleri kapatma kararını vermeden önce denetim için gittiği İstanbul İmam Hatip Okulu ziyaretiyle ilgili siyah beyaz fotoğraf festivalin ilgi çeken belgelerinden.

ANF Haber Ajansı
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 08:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?