3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Sahte bandrol için özel matbaa

Ukrayna, Bulgaristan, Azerbaycan ve Rusya gibi ülkelerde kullanılan içkilerin sahte bandrollerini basan ve Türkiye'de bu piyasayı elinde tutan Hüseyin A. gözaltına alındı.

Avcılar ve Bağcılar'da içinde yüz binlerce dolarlık baskı makineleri bulunan matbaalara yapılan baskınlarda Hüseyin A. ile birlikte aynı şebeke elemanı oldukları belirlenen 7 kişi yakalandı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Ukrayna ve Bulgaristan polisinin yardım isteği üzerine başlattıkları çalışmalarla uluslararası sahte bandrol şebekesinin bir ayağını çökerttikten sonra diğer şebeke elemanlarının peşini bırakmadı. Yakalanan şebeke elemanlarının uluslararası şebekeyle Hüseyin A. isimli matbaacı aracılığıyla bağlantı kurdukları belirlendi. Kendine ait matbaası olan Hüseyin A.'nın sahte bandrol piyasasının baronu olduğu ortaya çıktı. Hüseyin A.'nın, yurtdışındaki bağlantıları aracılığıyla bastığı ya da çeşitli matbaalara bastırdığı sahte bandrolleri yurtdışına gönderdiği belirlendi. Yapılan hazırlıkların ardından Avcılar ve Bağcılar'da bulunan matbaalara 8 Ekim günü eşzamanlı baskın yapıldı. Matbaalarda yapılan aramalarda; 369 adet rulo halinde, 7 milyon 990 bin adet Rusya'da içki şişelerinde kullanılan bandrol, etiket basımında kullanılan 5 adet matbaa makinesi, 100 rulo hologram ve çok sayıda film ve kalıp ele geçirildi. Şebekeyle bağlantılı oldukları belirlenen aralarında Hüseyin A.'nın da bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan zanlılar sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, baskın yapılan matbaalar da mühürlendi ve baskı makinelerine el konuldu. Zanlıların, değeri yüz binlerce doları bulan matbaa kurdukları ve makinelerini baskı kalitesinin çok yüksek olduğu bildirildi. 6 renk baskı yapabilme gibi üstün özelliğe sahip makineler adli emanet deposuna teslim edildi. Ayrıca şebeke elemanlarının hazırlanan bandrolleri iç çamaşırı, battaniye, havlu gibi tekstil ürünlerinin içine sakladıkları özel kutulara koyarak kargoyla gönderdikleri ortaya çıktı.

Ukrayna, Rusya, Bulgaristan ve Azerbaycan gibi ülkelerde içkilerde kullanılan bandrollerin devlet matbaalarında sınırlı sayıda basıldığı ve tanesinin bir dolara satıldığı bildirildi. Türkiye'de basılan sahte bandrollerin ise 1 milyon adedi 5 bin dolara satılıyor. Son operasyonda ele geçirilen yaklaşık 8 milyon adet bandrol 40 bin dolara satılacaktı. Rusya'daki içki firmaları bu bandrolleri ülkelerinde almış olsalardı 8 milyon dolar ödeyeceklerdi. Sahte bandrol kullanan yabancı içki firmaları aynı zamanda vergi de kaçırıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2008 Pazar 13:04:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?