30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Sahte ilaç şebekesi çökertildi

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa düzenlediği operasyonda, Türkiye'de üretim ve satışı yasak ilaçların da aralarında bulunduğu bir çok ilacın sahtesini yaparak el altından piyasaya sürdükleri belirlenen şebeke çökertildi.

Kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçların yanı sıra, gıda takviyesi ürünleri ve sahte vitamin ilaçları da ürettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 64 kişiden 22'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul polisi, yaklaşık bir yıldır sahte ilaç üreten şebekeyi takibe aldı. Teknik takibin ardından, 4 Nisan 2009 tarihinde İstanbul'da 22 ilçe ve 6 farklı ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Toplam 93 adrese yapılan baskınlar sonucunda, Türkiye'de üretim ve satışı yasak ilaçların da aralarında bulunduğu bir çok ilacın sahtesini yaparak el altından piyasaya sürdükleri, kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçların yanı sıra, gıda takviyesi ürünleri ve sahte vitamin ilaçları da ürettikleri iddiasıyla 64 kişi gözaltına alındı.

Zanlılarla birlikte vergilendirilmiş gümrük değeri yaklaşık 132 milyon TL olan, aralarında afrodizyak ve uyuşturucu uyarı özelliğine sahip ilaçlarla, Türkiye'de üretim ve satışı yasak olan bebek gaz giderici ilaçlar, 182 bin sahte ve kaçak ilaç, 136 bin adet boş ilaç kutusu, 36 bin 822 adet sahte ilaç imalatında kullanılan materyal, 22 bin 197 gram ilaç yapımında kullanılan toz ve sıvı madde, bir adet bilye atar tabanca, iki adet kuru sıkı tabanca, 235 adet tabanca fişeği ve 20 bin dolar ele geçirildi.

Yaklaşık 400 ilacın sahtesini yapan şebekenin, İstanbul'da 4 ayrı noktada kaçak imalathane oluşturduğu belirlendi. İmalathaneye dönüştürülen evlerden 2'sinin Küçükçekmece, diğer ikisinin de Maltepe'de olduğu öğrenildi.  Uyuşturucu etkisi bulunan ve yurt dışından siparişle getirtilebilinen 'Aldolan' adlı ağrı kesicinin yanı sıra, kırmızı ve yeşil reçeteli ilaçları da imal ettikleri belirlenen şebekenin, sahte ilaç yapımında mısır unu ve keçi boynuzu unu kullandıkları ortaya çıktı.

Yakalanan 64 zanlı, polisteki sorgularının ardından adliyeye sevkedildi. Zanlılardan, çete lideri Y.B., çetenin Bayrampaşa sorumlusu Y.A. ve Tahtakale sorumlusu M.E.Y.'nin de aralarında bulunduğu 22 kişi tutuklandı, 13 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Operasyonda gözaltına alınan şebeke üyelerinden biri, sahte ilacı nasıl imal ettiklerini anlatırken, polis kamerası tarafından görüntülendi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 14:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?