3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Sahte imza ile Hazine arazisi sattılar

Sahte imza ile vatandaşlara Hazine arazisi satan, sahte komisyonlar kuran ve sit alanı sertifikaları düzenleyen bir şebeke ortaya çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 2 ay kadar önce bazı kişilerin İstanbul ve Antalya'da Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı'nın imzasını da taklit ederek Hazine arazileri üzerinde sahte evrak ile işlem yaptığı belirlendi.

Genel Müdürlük bu durumu hemen Hukuk Müşavirliğine iletti ve ardından da kapsamlı bir inceleme ve araştırma başlatıldı.

Araştırma sonunda bu işin organize bir şebeke tarafından gerçekleştirildiği görüşü ağırlık kazanırken, bu süreçte Bakanlığa da yeni sahte işlem evrakları geldi.

Maliye Bakanlığı birimleri, olayla ilgili soruşturmayı derinleştirirken, Cumhuriyet Savcılıklarına da olaylarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

SAHTE İMZA İLE HER İŞİ YAPIYORLAR

Maliye Bakanlığı yetkilileri, söz konusu kişilerin, Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı başta olmak üzere Genel Müdürlük üst düzey yetkilileri adına sahte imza atmak suretiyle de sahte komisyonlar kurduğunu, Genel Müdür Arlı'yı Komisyon Başkanı gösterdiğini, sahte evraklarla komisyon kararları aldığını, kıymet takdirinde bulunduğunu, satış yaptığını, sit alanı sertifikaları hazırladığını ve diğer işlemleri gerçekleştirdiğini bildirdi.

Şebeke elemanlarının, üzerinde Galatasaray Spor Kulübünün Florya tesislerinin yer aldığı ve Hazineden irtifak hakkı tesis ettirilen araziyi de satmaya kalkıştığı öğrenildi.

VATANDAŞLARDA UYARI

Savcılık ve Emniyet Teşkilatının olaylarla ilgili takibata geçtiğini belirten Milli Emlak Genel Müdürlüğü vatandaşları da, bu tür sahtekarlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin yönetimine ilişkin hizmetleri yürütme görevinin Maliye Bakanlığına verildiğine dikkat çeken Milli Emlak Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiralanması, trampası ve üzerinde sınırlı ayni hak tesisi, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması ve bu yerler için gerekli görülen hallerde kullanma izni verilmesi işlemlerini yapma da, Maliye Bakanlığında Genel Müdürlüğümüzün görev alanı içindedir.

Bu yetki, illerde Emlak Dairesi Başkanlıkları, ilçelerde ise Malmüdürlüklerindeki Milli Emlak Şefliklerince yerine getirilmekte, kıymet takdir ve ihale komisyonları da taşra teşkilatımız bünyesinde oluşturulmaktadır. Bu işlemlerle ilgili Genel Müdürlüğümüz merkez teşkilatında hiçbir şekilde komisyon kurulmamaktadır.

Buna rağmen intikal eden bazı olaylarla ilgili yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda, Genel Müdürlüğümüz yetkililerinin isimleri de kullanılmak suretiyle sahte komisyonlar kurmak ve sahte evrak düzenlemek yöntemiyle gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı, bu belgeler kullanılarak bazı vatandaşların mağdur edildiği tespit edilmiştir. Bu tür sahtecilik yöntemlerine başvuranlar hakkında Bakanlığımızca yasal işlemler yürütülmekte olup, ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurularında bulunulmaktadır.”

1950'lerin ünlü dolandırıcısı Sülün Osman da, Dolmabahçe Sarayının saatini, Galata Kulesini ve şehir hatları vapurlarını satma olaylarıyla adından söz ettirmişti.
A.A
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2006 Pazar 12:26:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?