4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Şakirin Camii’ne BBC ilgisi

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ‘içi bir kadın tarafından tasarlanan ilk cami olacağını belirttiği’ Şakirin Camii’yle ilgili olarak Zeynep Fadıllıoğlu ile röportaj yaptı. İç mimar Fadıllıoğlu, caminin, Doğu ile Batı değerlerini birleştireceğini söyledi

Uluslararası üne sahip iç mimar Zeynep Fadıllıoğlu, “İstanbul’da Doğu ve Batı’nın değerlerini buluşturacak modern bir cami yapma” projesinde son aşamaya geldi. BBC’den Dorian Jones’un sorularını yanıtlayan Fadıllıoğlu, “Cami, çağdaş bir tasarıma sahip olacak, ancak öncü ya da futuristik olmayacak. Halkın camiyi reddetmesini değil, kendinden bir parça olarak görmesini arzu ediyoruz. Halk garip bir sanat eseri olarak görmemeli, kendi yeri olarak bakmalı” dedi.

İlk kez bir kadın...
İstanbul’daki Şakirin Camii, tamamlandığında, içi bir kadın tarafından tasarlanan ilk cami olma unvanını da alacak. Şimdiye kadar Türkiye, Avrupa, Hindistan ve Ortadoğu’daki süper zenginler için konut ve oteller tasarlayan Fadıllıoğlu, böyle bir projenin başında olmanın hayatının fırsatı olduğunu ifade etti. Fadıllıoğlu, “İslam’ın kadınlara eşit hak tanımadığı yolunda yanlış fikirlerin tartışıldığı sırada, bir kadının cami yapması bunun tersini kanıtlıyor” dedi.

‘Laikler daha çok soruyor’ Projeyle ilgili olarak sorun ve engellerle karşılaşacağını öngördüğünü belirten Fadıllıoğlu, şaşırtıcı bir şekilde laik arkadaşlarından daha çok eleştiri aldığını belirtti. Zeynep Fadıllıoğlu “Batılı değerlere sahip olanlar neden bir cami yaptığımı sorup duruyorlar. Laik ideallerimi sattığımı düşünüyorlar” diye konuştu.

Şakirin Camii’nin, geçmiş ile günümüzün, Doğu ile Batı’nın değerlerini bir denge içinde birleştireceğini kaydeden Fadıllıoğlu, “İslami ve çağdaş birçok sanatçı, birçok ustayla çalıştık. Hayat hakkında farklı bakışları olan bu ekip birlikte güzel bir çalışma yaptı. Bence cami Doğu ve Batı değerlerini güzelce harmanlıyor. İslam’a uygun çağdaş bir eser olacak” dedi.

Cami hakkında ‘yerli’ bilgiler
Şakirin Camii, İstanbul Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’nın ana kapısının girişinde inşa ediliyor. Şakirin Camii’ni Semiha Şakir’in İngiltere’de yaşayan çocukları Ghassan, Gazi ve Gade yaptırıyor. Caminin dışını Yüksek Mimar Hüsrev Tayla, içini ise iç mimar Zeynep Fadıllıoğlu tasarlıyor. Semiha Şakir aynı zamanda Zeynep Fadıllıoğlu’nun annesinin halası. İnşaatı süren caminin bahçesinde bir de müze açılacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 13:44:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?