30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Samuray kılıçlı kredi kartı çetesi

İstanbul’da, ATM'lere yerleştirdikleri kopyalama cihazları ve internet sitelerine gönderdikleri virüslü dosyalarla 248 müşteri hesabından 3,5 milyon TL vurgun yapıkları öne sürülen 29 kişilik çete çökertildi. Polis, şüphelileri yakalamak için bayram tatilden dönmeleri bekledi. Çetenin başındaki eski bankacı H. K.’dan 1 samuray kılıcı ele geçirildi.

Bilişim Suçlar ve Sistemler Şube Müdürlüğü’ne gelen bazı kurum temsilcileri ve kişiler, hesapların bilgileri dışında boşaltıldığını ileri sürdü. Bilişim dedektifleri şikayetler üzerine çalışma başlattı. Yaklaşık 8 ay süren takibin ardından operasyon kararı alındı.

Ancak, kimlikleri tespit edilen şüphelilerin Ramazan Bayramı'nda yurt içi ve yurt dışında tatile gittiği anlaşıldı. Bunun üzerine plan değiştirilerek şüphelilerin tatilden dönmesi beklendi.

26 Eylül günü Ankara, Aydın, Muğla, Samsun ve İstanbul’da 10 ilçede düzenlenen operasyonda 29 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden Fethiye’de otelde yakalanan ve daha önce de Karnaval Operasyonu'nda gözaltına alınan H.K.'nın çetenin başında olduğu belirtildi. H.K.'nın ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, manyetik şerit kopyalama cihazı, printer, 30 sahte kredi kartı, 50 manyetik şeritli kart, 3 kart kopyalama düzeneği, 15 laptop, 8 bilgisayar, 50 cep telefonu, 150 sim kart, çok sayıda CD, 2 tabanca, 120 fişek ve 2 samuray kılıcı ele geçirildi.

VİRÜSLÜ DOSYA GÖNDERDİLER
Yapılan sorgulama sonucunda şebekenin çalışma şekli de ortaya çıkarıldı. Polisin verdiği bilgiye göre çete 3 farklı yöntem uyguladı. İlk yönteme göre, çete içindeki hackerlar, internetteki sitelere virüslü dosya ve linkler gönderdikten sonra müşterilerin hesap ve kimlik bilgilerini elde ediyor. Müşteri bilgilerine uygun sahte belge, kimlik ve kredi kartları çıkarılıyor. İkinci yöntemde ise ATM'lere gizli kamera ve kopyalama cihazları yerleştiriliyor. ATM'den para çekmek isteyenlerin kart şifresi kamera aracılığıyla hesap bilgileri ise kopyalama cihazıyla ele geçiriliyor. Üçüncü yöntem de ise restoran ve alışveriş merkezlerinde post makinesine yerleştirilen ve papağan denilen cihazlarla yapılıyor. Müşterinin kartı bu cihazdan geçirilerek bilgileri çalınıyor.

ŞİFRELERİ GÖSTERMEYİN
Şüpheliler sahte kimlikle edindikleri faturalı cep telefonu hattıyla laptop satın aldıkları ve piyasaya sürdükleri bildirildi. Bilişim polisi tarafından gözaltına alınan zanlıların kazandıklar paraları tatil ve eğlencede harcadıkları belirlendi. Çete lideri H.K’nın yakalandığı Fethiye’deki otele ortak olmak istediği bildirildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 29 şüpheli adliyeye sevk edildi.


Polis, hesap sahiplerinin şifrelerini göstermemeleri, işlem yaparken kimseden yardım almamaları, bankacılık işlemlerini kişisel bilgisayarlarından yapmaları ve bankalardan geldiği belirtilen e-postalara dikkat etmeleri konusunda uyardı.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 15:44:22
Güncelleme :29 Eylül 2009 Salı 15:51:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?