4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sanat dünyasında sonbahar bereketi

'2008 Sonbahar Müzayedesi’ usta hattat Emin Barın’ın koleksiyonu ve Osman Hamdi Bey’in ‘Han İçi’ tablosu dahil 225 eseri sanatseverlerle buluşturacak.

SONBAHARIN gelişiyle sanat camiasında da müzayedeler başladı. Portakal ve Kültür Evi’nin 23 Kasım’da Conrad İstanbul Hotel’de düzenleyeceği ‘2008 Sonbahar Müzayedesi’nde birçok sanat eseri görücüye çıkacak. Eserlerin tamamı 14 Kasım- 22 Kasım tarihleri arasında Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde sergilenecek.

KOLEKSİYON 200 PARÇA

MÜZAYEDENİN en ilgi çeken eserleri arasında usta hattat Emin Barın’ın 200 parçalık muhteşem koleksiyonu yer alıyor. 1987’de vefat eden Barın’ın, Çemberlitaş’taki atölyesinde asılı olan birbirinden güzel besmeleler, levhalar, kıt’alar, ayetler, hadis-i şerifler, kelam-ı kibarlar ve beyitleri hala ihtişamını koruyor. Usta sanatçının oğlu Tevfik Barın babasının bu muhteşem koleksiyonuna daha fazla insanın ulaşabilmesini ümit ettiğini söyledi. Barın’ın en değerli yapıtı 50 bin YTL’den satışa sunulacak olan Abdülmecid’in Portresi olacak.

İLGİ BÜYÜK

AÇIK artırmanın en pahalı eserini bugüne kadar Türkiye’de satılmış en pahalı tablo olan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin sahibi Osman Hamdi Bey’in ‘Han içi’ yapıtı oluşturuyor. 2 milyon YTL’den açılışı yapılacak müzelik şahesere ilgi büyük. Ayrıca Süleyman Seyyid’in, ‘Kuyu Başındaki Kız’ adlı eski Türkçe imzalı, tuval üzerinde yağlıboya tablosu da 300 bin YTL satış bedeliyle görücüye çıkacak.

Eski Türkçe imzalı ibrik

Sultan Abdülmecid’in kızı Behice Sultan’a ait Osmanlı gümüş sanatının bir örneği olan ‘Tuğralı Gümüş Leğen-İbrik’ de müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Eserin açılış fiyatı 175 bin YTL olacak.

‘Han İçi’nin açılış fiyatı 2 milyon YTL


TÜRK Resim Sanatı’nın en önemli ressamlarından Osman Hamdi Bey, yıllarca elden ele geçen ve 5 milyon YTL’ye satılan ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin sahibi. Paris’teki Louvre’un Mona Lisa ile anılması gibi, 2004’te çekişmeli açık artırma sonucu satın alan ve ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ ile anılan Pera Müzesi’nin de ‘Sonbahar Müzayedesi’ne katılması bekleniyor. Osman Hamdi Bey’in ‘Han İçi’ tablosunun açılışı 2 milyon YTL’den yapılacak.

Star
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 10:14:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?