30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Sanatçılardan ÇYYD'ye toplu katılım

SANATÇILARDAN ÇYDD'YE TOPLU KATILIM

Rutkay Aziz, Gülriz Sururi ve Arsen Gürzap'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sinema ve tiyatro oyuncusu, hep birlikte Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne (ÇYDD) üye oldu. Derneğe katılan ünlü tiyatrocu Genco Erkal, demokratik açılımın içeriğinin bilinmediğini belirterek, "Dağdan gelenlerin karşılanması sırasında yaşanan görüntüler Türk toplumunu gerçekten rencide edicidir, bunları kabul etmiyoruz" dedi.

10 Kasım'ın eğitim seferberliğinin yeniden başladığı bir gün olmasını isteyen sinema ve tiyatro dünyasının önemli isimlerinden Arsen Gürzap, Demet Evgar, Engin Cezzar, Füsun Akatlı, Gencay Gürün, Gülriz Sururi, Hülya Karakaş, Nedim Saban, Rutkay Aziz, Selçuk Yöntem, Tamer Levent, Zeynep Oral ve Genco Erkal, bugün Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde (ÇYDD) bir araya geldi.

Sanatçılar, dernek kapısında ellerine domuz gribine karşı dezenfektan jeller sıkılarak karşılandı. Derneğe bir demet papatya ile gelen Gülriz Sururi ise daha sonra bu papatyaları ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel'e verdi. Kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Aysel Çelikel, "Laik, demokratik sistemi destekliyoruz. Kız öğrencilere destek veriyoruz. Bizim derneğimiz hiçbir şekilde yasaya aykırı değil. Yasaya, insan özgürlüğüne saygı ve hukuk devletini anlatıyoruz" diye konuştu.

Gülriz Sururi, 18 Mayıs Tiyatrocular Yürüyüşü'nün mimarları olarak laik, çağdaş ve özgür Türkiye'ye çıkan yolun eğitimden geçtiğine inandıklarını söyledi. Bu sebeple ülkede özellikle kız çocukları için eğitim seferberliği yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ne üye olmaya karar verdiklerini kaydeden Sururi, "Diyoruz ki, sen de bize katıl, aydınlık bir Türkiye için bir tuğla da sen koy. 10 Kasım yeniden eğitim seferberliğinin başladığı bir gün olsun" dedi. Konuşmaların ardından sanatçılar üyelik forumlarını doldurarak ÇYDD'ye katıldı.

Ünlü tiyatrocu Genco Erkal, derneğe katılımın ardından, öteden beri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'ni desteklediklerini belirtti ve "Derneğin öteden beri eğitime destek verdiğini görüyoruz. Omuz vermemiz gerektiğini düşündük. Sanatçıların da yürütebileceği bir takım projeler olduğunu düşündük. Bu derneğe ve özelikle genç kızlarımıza yapılanları protesto ediyoruz. Bütün o baskıları, haksız incelemeler, küçücük kızların hayatlarının karartılmasını şiddetle protesto ediyoruz. Hep derneğin yanındayız ve o fişlemeleri protesto ediyoruz" diye konuştu. "10 Kasım olmasını özellikle mi seçtiniz?" sorusuna ise Erkal, "Tabii o da önemli. Çağdaş yaşam ile ilgili atılımlar Atatürk sayesinde oldu. O hep bizimle birlikte. Onun düşünceleri doğrultusunda çağdaş bir Türkiye'yi yaşatmaya devam edeceğiz" yanıtını verdi.

Erkal, "Demokratik açılımın 10 Kasım'da tartışılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise talihsiz bir gün seçimi olduğunu belirtti. Demokratik açılımın ne olduğunun henüz bilinmediğini kaydeden Erkal, "Bize bir açıklasalar, bir açılsalar o zaman üzerinde konuşulacak bir şey olacak. Bir açılımdır gidiyor. Ama kimse bunun ne olduğunu söylemiyor. Sadece ortalıkta gördüğünüz görüntüler, o konuyla ilgili gördüklerimiz pek sevindirici değil. Dağdan gelenlerin karşılanması sırasında yaşanan

görüntüler Türk toplumunu gerçekten rencide ve rahatsız eden görüntülerdir. Bunları kabul etmiyoruz. Ama tabii ki ülkemizde Kürt sorunu var. Bunun çözümü için hepimizin her konuda elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Ama ne yapılacağını açıkça ortaya çıkartıp tartışalım. Hep beraber bir ortak noktaya varalım ve ondan sonra da hepimiz peşinde olalım" dedi.

SANATÇILARDAN ÇYDD'YE TOPLU KATILIM
SANATÇILARDAN ÇYDD'YE TOPLU KATILIM
SANATÇILARDAN ÇYDD'YE TOPLU KATILIM
İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2009 Salı 16:40:03
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 13:55:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?