30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Sanatçılardan Ergenekon'a tepki

Ünlü sanatçı ve aydınlar, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan profesör ve yazarlara destek ve operasyonlara tepki için bir araya geldi.
Müjdat Gezen, Tarık Akan, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, 68'liler Vakfı Başkanı Sönmez Tarhan, ressam İbrahim Balaban ve yazar Demirtaş Ceyhun'un yanı sıra çok sayıda aydın ve sanatçı Ergenekon davası kapsamında tutuklanan profesörler ve yazarlara destek için Taksim'deki The Marmara Otel'de bir basın toplantısı düzenledi. Ressam İbrahim Balaban yaptığı açıklamada, Ergenekonun Türkiye'deki halkın ve köylünün umurunda olmadığını belirterek, "Bizim umurumuzda. Yani bugün burada toplanan aydınların umurunda. Bunun üzerine her şey söylenecek ve yapılacaktır. Kimse Türkiye'yi başı boş zannetmesin" dedi.

68'liler Vakfı Başkanı Sönmez Tarhan ise Ergenekon soruşturması kapsamındaki son dalga operasyonunu ABD Başkanı Obama'nın Türkiye'yi ziyareti ile ilişkilendirerek, "Bu ziyareti son Ergenekon operasyonu ile birlikte düşünmek zorunda kaldık. Obama buraya 12. dalganın startını vermek için mi geldi? Akla bu sorular gelmektedir. Türkiye'de biz 60'lı yıllarda "Kahrolsun ABD emperyalizmi" diye haykırır ve toplumun en azından gençlik tabanımızı motive etmeye çalışırdık. Bugün anti Amerikacı söylem tamamen sosyal bir boyut kazandı.

Cumhuriyet mitingleri ile milyonlar alanlara döküldü. Bu Amerika için, burada yapacağı projeler için son derece büyük bir tehdit oluşturmaya başlamıştı ve sonunda da bu Ergenekon ortaya çıktı" diye konuştu.
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz da, "Ülkemizde bu kadar kanunsuz, hukuksuz, mizan dışı olaylar oluyor da, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde buna "dur" diyecek bir mekanizma yok mu? Böyle mekanizmalar ve kurumlar varsa, burada görevlerini yapacak kimse yok mu? Şu yaşadığımız dönem gösteriyor ki 3 tane hakim, 2 tane savcı "hallet" dediği zaman, devleti de, aydınları da, bir kültürü de ortadan kaldırırsınız, yakarsınız, yıkarsınız, size hiç kimse müdahale etmez" dedi.

Ünlü oyuncu Müjdat Gezen ise bu operasyonların amacının farklı olduğunu anımsatarak, "Dün irticanın 100. yıl dönümünü kutlayanlar oldu. Buna karşılık yine dün Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde (ÇYDD) bir operasyon yapıldı. Dikkatinizi çekmek istiyorum. ADD ve ÇYDD ve irticanın 100. yıl dönümü dün kutlandı, başka söze gerek yok" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 19:09:18
Güncelleme :15 Nisan 2009 Çarşamba 19:19:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?