3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Saray yaşamı görücüye çıktı

Dolmabehçe Sarayı'nın açılışının 150. Yıldönümü dolayısı ile düzenlenen, sarayda kullanılan eski tekstil ürünlerinin sergilendiği "Sandıklarda Saklı saray Yaşamı " isimli serginin açılışı TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından yapıldı.
 
Açılışta konuşan Arınç saraylarda sandıklarda saklı el emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği "Sandıklarda Saklı Saray Yaşamı" sözünün, sergiyi çok güzel bir şekilde özetlediğini belirterek "İşte belki bunlar çeyiz sandıklarından çıkan eserler. 150. Yıl kutlama etkinlikleri çerçevesinde önce depo müzemizi açtık. Şimdi de tekstil ürünlerinin sergileneceği bu sergiyi açıyoruz. Herkesin birbirine haber verip bu sergiyi gezmesini istiyorum. Yarın Dolmabahçe Sarayı'nda bulunan tablolar Birleşik Arap Emirlikleri'nde sergilenecek. Ben de bu serginin açılışı için Abu Dabi'ye gideceğim" dedi.
 
Açılışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Arınç, 'Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında size karşı tavrı haber konusu oldu, bununla ilgili ne söyleyeceksiniz' şeklindeki soruya "Bu haberin ciddiyeti kadar size o kadar ciddi cevap vereceğim. 'Sesimin kısıklığının tek nedeni var, Cumhurbaşkanımızın tavrı bu beni korkuttu ve ürküttü, o yüzden sesimi kaybettim' bu kadar ciddiyetsiz yanlış ve yalan haber olamaz. Hiçbir Cumhurbaşkanı meclis başkanına böyle bir saygısızlık yapmaz. Ona bu saygısızlığı yapmasını yakıştıranlar meclisin itibarını zedelemiştir" cevabını verdi.

"25 YAŞ SİYASETE DENEYİM KATACAK"
Arınç bir soru üzerine, seçilme yaşının 25'e indirilmesi konusunda da, "Bu büyük bir devrim önemli bir başarı. Seçimlere bir yıl kala bu gerçekleşti. O yüzden önümüzdeki seçimlerde 25 yaşı ve yukarısı aday olabilecek. 25 yaşın siyasete dinamizm, heyecan ve deneyim katacağını düşünüyorum. Siyasete ilgi daha da artacaktır. Bu görüşmeler sırasında bazı milletvekilleri ciddi, bazıları şaka yollu alt sınır çizildi üst sınırı da belirleyelim teklifinde bulundu. Ama bence üst sınırı koymak doğru değildir. 65 yaşın üstünde çok değerli bilim ve siyaset adamlarımız var. Halil İnalcık, Gazi Yaşargil'in kaç yaşında olduğunu biliyorsunuz. Bunun üst sınırı olamaz alt sınırı olabilir ama üst sınır koymak mümkün değildir" açıklamasında bulundu.
 
Bayramdan sonraki ilk çalışma gününde katılımın azlığı nedeniyle meclisin toplanmasıyla ilişkili soruyu yanıtlayan Arınç, yeterli milletvekili olmadığı için meclisin açılamadığını, bunun yanında meclis divan başkanlığında bir CHP'li üyenin olmaması nedeniyle birleşimin açılamamasının kendisini üzdüğünü ve meclisin itibarının zedelendiğini belirtti.
 
Milli saraylar Tekstil Koleksiyonu'nda yer alan seçkin örnekler sergi ile tüm ihtişamları ve yaşanmışlıkları ile ilk kez sergilendi. Sergi ile saraydaki gündelik yaşamın vazgeçilmez araçları ve en önemli şahitlikleri olan, puşideler, bohçalar, mahramalar, seccadeler, üçetek entariler, bindallılar, gibi eserler ziyaretçilerle buluşuyor. Önceki yıllarda Dolmabahçe Sarayı depolarında bulunan bu eserler Milli Saraylar Daire Başkanlığı uzmanlarının titiz çalışmalarının ardından "150. Yılı Kutlama Etkinlikleri"nin bir parçası olarak sergiye hazırlandı.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 19:01:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?