4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sarıgöl Mahallesi yeniden inşa ediliyor

Kapkaç çeteleri ve uyuşturucu ticaretinin merkezlerinden biri olarak bilinen Sarıgöl Mahallesi 'Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında yıkılıp yeniden yapılıyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi, mahalledeki 310 gecekondudan 65'inin mülk sahipleriyle anlaşılarak yıkıldığını ve çalışmaların devam ettiğini duyurdu.



İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin sık sık yaptığı baskınlarla gündeme gelen ve İstanbul'un suç merkezlerinden biri olarak bilinen Gaziosmanpaşa'nın Sarıgöl Mahallesi'ndeki gecekondular, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılıyor.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, ilçenin merkezinde, belediye binasına 150 metre mesafede bir mahalle olan Sarıgöl'ün, ilçe kurulduğu dönemde Bulgaristan'dan göçle gelen Roman vatandaşların ilk yerleşim yerlerinden biri olduğunu söyledi. Gecekondu türü binaların olduğu mahallenin giderek bozulduğunu söyleyen Erol, Sarıgöl'ün zamanla suçluların yaşadığı bir yer haline geldiğini anlattı. "Ülkemizin belli bölgelerinden 12-13 yaşlarındaki çocukların arabalarla buraya getirilip, eğitilerek suç işlettirildiğini öğrendik.'' diyen Erol, mahallenin ilk kuruluşunda gelen insanların ve ilçe halkının bu durumdan rahatsız olduğunu ve soruna bir çözüm beklediklerini ifade etti. Erhan Erol, sözlerine şöyle devam etti: "Bu zamana kadar bu mahallede hiçbir şey yapılamamış. Göreve geldiğimizde, ilçenin öncelikli meselesinin, Sarıgöl Mahallesi'nin ıslahı olduğunu gördük. Biz de bu mahalleyi ıslah etmek için bir adım attık.''

Mahallede tahliye edilmesi gereken 310 gecekondu bulunduğunu belirten Erol, gecekondu sahipleriyle yapılan görüşmeler sonucunda 65 gecekondunun yıkıldığını, 4 gecekondunun yıkım kararının alındığını, 45 gecekondu sahibi ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Erhan Erol, "310 gecekondudan 65'inin yıkılması daha evvel girilemeyen bir mahalle için çok büyük bir başarı.'' dedi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erol, gecekonduları yıkarken herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade ederek, "Sarıgöl Mahallesi, çok rahat gidip dolaşılmayan bir yer olarak bilinir. Biz 65 gecekondu yıktık. Sivil toplum kuruluşlarından da destek alarak, bu insanlara yasal sınırlar içinde ödeme yaparak başka bir yerde ev alabilmelerini sağladığımız için hiçbir sorun yaşamadık. Vatandaşlara bina başına 25 ile 100 bin YTL arasında para ödüyoruz. Şu ana kadar hiçbir sıkıntı yok. Her halükarda anlaşarak binaları tahliye ediyoruz, zorla, anlaşmadan yıktığımız hiçbir bina olmadı. Bu insanları hiçbir şekilde sokağa atmıyoruz. Hatta onlar kendi evlerini alıyorlar, hazırlıklarını yapıyorlar, biz anlaşıyoruz, onlar çıkıyorlar, biz öyle yıkıyoruz.'' dedi.

Erol, mahallenin kuruluş yapısının klasik gecekondu mantığı olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Binalardan binalara dehlizlerle geçiliyor. Yani önde, sokak kenarında bir bina var, arkasında 3-4 tane binaya o binanın içinden geçiliyor. Çok ilginç bir yapı. Bazı yerlere araçla girmeniz mümkün değil. Biz de şu anda gönüllülük esasına göre yıktığımız için zaman zaman yıkacağımız yerlere aralardan girerek, anlaştığımız yerleri balyozlarla yıkıyoruz. Makineleri sokamıyoruz oralara. Yıktığımız yerde zaman zaman yıkım yaptığımız malzemeleri de bırakıyoruz ki, ara sokakta olduğu için, bir gecede tekrar gecekondu yapmasınlar. Çalışılması çok zor. Hem emniyet, hem belediye açısından girilmesi çok zor kısımları olan bir alan.''

Erhan Erol, 30 dönümlük bu alanı, kamuya ait bir alan olarak düzenlemeyi hedeflediklerini anlatarak, yerel seçimlere kadar 25 dönümlük alanı boşaltacaklarını sözlerine ekledi.

Zaman
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2008 Pazartesi 17:26:08
Güncelleme :19 Mayıs 2008 Pazartesi 17:30:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?