4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Sarıyer'de vatandaşın su isyanı

Sarıyer Nalbantçeşme Mahallesi'ne bağlı Dereiçi Sokak'ta oturan vatandaşlar, sit alanındaki gecekondularına su verilmesi için eylem yaptı. 

Ellerinde bidonlarla 7 kilometrelik yolu yürüyerek Sarıyer Belediyesi'ne ulaşan vatandaşlar, "Leş gibi kokuyoruz, çocuklarımız bitlenecek" diyerek yetkililerden yardım istedi. 

Sit alanı olarak gözüken bölgeye 26 yıl önce gecekondu yaparak yerleşen vatandaşlar, bölgeye su verilmemesini protesto etti. Yıllarca belediye tarafından tankerlerle gönderilen suyla idare eden vatandaşlar, girişimlerinden sonuç alamayınca çareyi belediyeye yürümekte buldu. Sokağa Sarıyer Belediyesi tarafından her gün 2 tanker su gönderildiği, suyun hanelere dağıtıldığı öğrenilirken, eylem sırasında mahalleye giriş yapan belediyeye ait tanker su dağıtımını gerçekleştirdi. 

Suyun dağıtılmasının ardından aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 150 kişi ellerinde bidonla Dereiçi Sokak'ta toplandı. Yaklaşık 7 kilometrelik yolu sloganlar ve taşıdıkları pankartlarla yürüyen vatandaşlar, su sorununun bir an önce çözülmesini istedi. 

Duruma tepki gösteren kadınlar, "Leş gibi kokuyoruz. Yakında okullar açılacak. Çocuklarımız bitlenecek. Bu işi kim çözecek" diye konuştu. Yürüyüş sırasında yol üzerindeki çeşmeyi gören çocuklar, koşarak çeşmenin başında toplandı. Çocuklar, su içmek için adeta birbirleriyle yarıştı. 

Yürüyüş sırasında Sarıyer Meydanı'nda "Su istiyoruz" şeklinde slogan atan grup, uzun süren yolculuğun ardından Sarıyer Belediyesi'ne ulaştı. Belediye önünde tepkilerini dile getiren sokak sakinlerinin bir kısmı halay çekerken, bir kısmı da, "İnsanca yaşama hakkımız elimizden alınamaz. Su istiyoruz" diye slogan attı. Belediye başkanının makamında olmadığını öğrenen vatandaşlar, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Şems Çakıroğlu ile görüştü. Cuma günü İSKİ ile görüşme randevusu alan grup, yardım sözüyle sevindi. Bazı vatandaşlar buna rağmen ısrarla belediye başkanıyla görüşmek istedi. Bunun üzerine polis ve grup arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. 

Vatandaşlar, verilen sözün ardından Sarıyer Belediyesi'ne ait otobüslerle evlerine gönderildi. Bir açıklama yapan Şems Çakıroğlu ise, "1991 yılında göçle beraber buraya gecekondular yapılmış. Burası yol ve yeşil alan gözüküyor. Bu konu tamamen İSKİ'nin sorumluluğunda. İSKİ de sit alanı olduğu için oraya su vermiyor. Biz belediye olarak her gün tankerle bölgeye su gönderiyoruz. Çevrede bulunan sitelerden atık su geldiği şeklinde sıkıntılar da var. O konuda da gereken çalışmaları yapacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 16:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?