1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Şaşırtan mal varlığı

Hacıhüsrev’e bin polisle yapılan baskında ele geçirilen çetenin 2 bine yakın hırsızlık yaptığı belirlendi

Hacıhüsrev’e düzenlenen en geniş kapsamlı operasyonun çalışması 1 yıl önce başladı. İstanbul’da artan hırsızlık olaylarında yakalanan zanlıların küçük yaşta çocuklar olması üzerine polis çok yönlü soruşturma için harekete geçti. Çocukların ailelerinin ve hırsızlık çetelerinin telefonunun dinlenebilmesi için mahkeme kararı çıkarıldı. Bu izinle Hacıhüsrev’in ünlü suç makinesi aileleri izlenmeye başlandı.

5 gün önce tespit edilen 80 adrese operasyon düzenlendi. 60’ı çocuk 246 kişi gözaltına alındı. Evlerde çok sayıda ziynet eşyası, çalıntı çanta, sahte bilezikler ele geçirildi. Grubun faaliyetlerinin sadece İstanbul’la sınırlı olmadığı da tespit edildi. Samsun, Ankara, Niğde ve Şanlıurfa’da da 20 kişi gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi.

Mal varlıkları şaşırttı

Gözaltına alınan zanlıların polisi şaşırtan mal varlıkları ortaya çıktı. Çete üyelerinin çoğunun apartmanı, yazlık evleri ve lüks arabaları olduğu tespit edildi. Üyelerden Leyla A.’nın ise Kuşadası’nda oteli olduğu belirlenirken, hırsızların çoğunun yaz aylarında lüks otellerde tatil yaptıkları da belirlendi.

Öte yandan soruşturmayı genişleten polis, bazı kamu görevlilerinin de çete üyeleriyle telefon görüşmelerini saptadı. İstanbul ve Ankara’da görev yapan 15 kamu görevlisinin görüşmelerini incelemeye alan polis, savcılığın vereceği talima göre bu kişileri de gözaltına alacak.

Gözaltına alınan çete üyelerinin karıştığı olayları incelemeye alan polis, parmak izi ve diğer çalışmalar sonucunda yaklaşık 2 bin hırsızlık olayını aydınlattı.

Çetede kadın liderler etkili

Gözaltına alınanlar arasında çok sayıda kadın da bulunuyor. Mükerrem K., Mükerrem Ç. Semra .A., Ceylan A., Sultan Ç., M.T., Leyla A. ve G.T. ’nin grup içinde etkili olduğu belirlendi. Polis özellikle bütün gruplar üzerinde etkisi olduğu öne sürülen Mükerrem K. isimli bir kadının üzerinde duruyor. Kadın zanlılar emniyete götürülürken basına tepki gösterdi.

Çalışma alanları alışveriş merkezleri

SORUŞTURMADA organize grupların farklı hırsızlık yöntemleriyle çalıştıkları da tespit edildi. Havalimanı etrafında pusu kuran hırsızlar özellikle Dış Hatlar Terminali’ni kendilerine mesken tutuyor. Burada kurbanlarını belirleyen hırsızlar bir araç ile kurbanlarını takibe alıyorlar. Kurban, ulaşacağı yere geldiğinde ise yaşları küçük çocuklar, sanki aynı yerde oturuyormuş gibi yardımcı olmak istiyorlar. Ve kurbana ait olan çantayı çalıp arkadaşlarına vererek hızla olay yerinden kaçııyorlar.

Hırsızların en çok ziyaret ettikleri ikinci adres ise alışveriş merkezleri. Şebeke üyesi olan şık giyimli kadınlar bazen yanlarında çocuklarla birlikte merkezlere geliyor. Burada kendilerine kurban seçtikleri kişiyi oyalarken diğer çete üyesi ise kurbanın çantasını alarak kaçıyor.

Soruşturmada polis, özellikle kadın hırsızların kullandığı yeni bir yöntemi de ortaya çıkardı. Buna göre hırsızlık yapmak için bir kuyumcuya giren çete üyeleri, kuyumcuyu oyalarken yanlarında getirdikleri sahte ziynet eşyalarını gerçekleriyle değiştiriyorlar.
vatan
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 17:08:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?