30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Satranççılar İstanbul'da buluşacak

Dünya satrancının kadın yıldızları İstanbul'da buluşacak.

Dünyanın en iyi kadın satranç oyuncuları, Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye İş Bankası tarafından, bu yıl ikincisi düzenlenen 'Türkiye İş Bankası Atatürk FIDE Kadın Ustalar Satranç Turnuvası'na katılmak üzere İstanbul'a geliyor. Turnuva, Uluslararası Satranç Federasyonu'nun kararıyla bu yıldan itibaren 'FIDE Bayanlar Grand Prix Turnuvası'nın ilk ayağı olarak düzenlenecek.

Dünyanın en güçlü kadın satranççılarını buluşturacak olan 'II. Türkiye İş Bankası Atatürk FIDE Kadın Ustalar Satranç Turnuvası', 6 - 19 Mart 2009 tarihlerinde İstanbul'da, İş Sanat Kibele Galerisi'nde düzenlenecek. Turnuvanın açılışı 6 Mart 2009 Cuma günü İş Kuleleri'nin 41. katında saat 14.00'te, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Başkanı Kirsan İlyumzhinov, Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Ali Nihat Yazıcı, İş Bankası yetkilileri ve sporcuların katılacağı bir basın toplantısıyla gerçekleştirilecek.

Geçen yıl ilki düzenlenen turnuva, bu yıl Uluslararası Satranç Federasyonu'nun (FIDE) kararıyla aynı zamanda '2009-2010 FIDE Bayan Grand Prix Turnuvası'nın ilk ayağı olma özelliğini taşıyor. Grand Prix Serisi, 2010'dan sonra Dünya Şampiyonası'na da dahil olacak.

Türkiye Satranç Federasyonu ve ana sponsoru İş Bankası'nın; FIDE ve 'Global Chess' ile birlikte düzenlediği turnuva, kadınların toplumsal yaşama katılımına büyük önem veren Ulu Önder Atatürk'ün ismini taşıyor ve özellikle Dünya Kadınlar Günü Haftası'nda başlıyor.

Büyük ustalar geliyor

Kadınlar kategorisinde gelmiş geçmiş en güçlü uluslararası şampiyonalardan biri olma yolunda hızla ilerleyen bu turnuvaya; kariyerlerinde Dünya Kadınlar Şampiyonluğu unvanına ulaşmış olan Antoaneta Stefanova, Maia Chiburdanidze ve Zhu Chen de katılacaklar. Ayrıca Judit Polgar'dan sonra dünya sıralamasının iki numarası olan Humpy Koneru da İstanbul'da hamle yapacak.

Geçen yıl ilk kez düzenlenen turnuvanın birincisi, Dünya Kadınlar Şampiyonası'nda Alexandra Kosteniuk'a karşı final oynayan ve daha 14 yaşında 'Büyük usta' unvanına ulaşan Hou Yifan da yine İstanbul'da rakipleriyle karşılaşacak. Yarışmada Türkiye'yi ise 2007 yılında 18 yaş kızlar dünya üçüncüsü ve 2001-2006 yıllarında Türkiye Bayanlar Şampiyonu olan Betül Cemre Yıldız temsil edecek.

Nasıl oynanacak?

'II. Türkiye İş Bankası Atatürk FIDE Kadın Ustalar Satranç Turnuvası'nda eşleşmeleri belirleyecek kura çekimi basın toplantısında yapılacak, ilk tur ise 7 Mart 2009 Cumartesi günü oynanacak. Kibele Sanat Galerisi'nde her gün saat 15.00'te başlayacak turları, İş Bankası Satranç Lisans Kartı sahipleri izleyebilecek.

Turnuva, "döner turnuva" adı verilen, her oyuncunun birbiriyle karşılaştığı lig usulünde, toplam 11 turda ve FIDE zaman kurallarına uygun olarak gerçekleştirilecek. Turnuva sonunda başarılı olan sporculara para ödülü, kupa, madalya ve plaket verilecek.

Sporcular, 11 Mart 2009 günü İş Bankası yetkilileriyle birlikte Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 17:17:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?