3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Şehit Tiyatroları'nda 25 oyun

2008-2009 sezonuna, yeni sahneler ve yeni oyunlarla merhaba diyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları izleyicilerini, bu ay da zengin bir repertuar bekliyor.


Aralık ayında İ.B.B. Şehir Tiyatroları sahnelerinde, seyircisiyle ilk kez buluşacak olan iki yeni oyundan ilki, Deri Ceket. Oyunu, ülkemizde "Otobüs" ve "Roma Hamamı" adlı oyunlarıyla tanınan ve çağdaş Bulgar Tiyatrosu'nun önemli yazarlarından kabul edilen Stanislav Stratiev yazdı. Deri Ceket'te, bürokratik işleyiş, idealist bir öğretim görevlisinin trajikomik öyküsü ekseninde, toplumsal ve bireysel yozlaşma vurgulanarak anlatılıyor. Arif Akkaya'nın yönettiği, Hikmet Körmükçü, Yiğit Sertdemir ve Yeliz Gerçek'in rol aldığı Deri Ceket, 3 -7 Aralık ve 10 -14 Aralık tarihleri arasında, Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde izlenebilir.


İ.B.B. Şehir Tiyatroları Aralık ayı programının diğer yeni oyunu ise, küçük tiyatroseverler için sahnelenecek olan Kibritçi Kız. Oyunu, Hans Christian Andersen'in aynı adlı masalından Şevket Avşar uyarladı ve yönetti. Oyunda, günümüzde yaşayan ve mendil satan küçük bir kızın hayalinde, masal dünyasına doğru çıktığı yolculuk anlatılıyor. Kibritçi Kız 17-21 Aralık ve 24-28 Aralık tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi'nde.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda Aralık ayı süresince sahnelenecek olan diğer oyunlar ise şöyle;
24 Kasım Pazartesi günü, Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde, barış mesajları eşliğinde galası yapılan Canavar Sofrası, bu ay da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde... Vahé Katcha'nın yazdığı oyunu, Hüseyin Köroğlu yönetti. Canavar Sofrası, İ.B.B. Şehir Tiyatroları ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun ilk ortak yapımı olma özelliğini taşıyor.


Dinmeyen Alkışlar'da, yaşadığı dönemde güzelliği akıllarda yer etmiş, tiyatro ve sinemanın efsane oyuncusu Cahide Sonku'nun trajik yaşam öyküsü anlatılıyor. Aslı Seçkin ve Aziz Sarvan'ın rol aldığı oyunu Gülsün Siren Kınal yazdı ve Engin Gürmen yönetti. Dinmeyen Alkışlar'ı Aralık ayında Ümraniye Sahnesi'nde izlenebilecek.
Rus toprak aristokrasisinin çözülüş sürecine tanıklık eden insanlar* Çeliºkilerle dolu yaºamlar* Değişen değerlere dair boyutlu bir toplum sorgusu* Anton Çehov'un yazdığı, oyunun yönetmeni olan Ali Taygun'un yanı sıra , Jülide Kural, Salih Sarıkaya ve Metin Çoban'ın rol aldığı Vişne Bahçesi, bu ay Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi'nde izleyicilerini bekliyor.


İstanbul atmosferinden yansıyan Sait Faik'in dünyası* Savaº Dinçel'in, yazarın öykü ve anılarından yola çıkarak tiyatroya uyarladığı, Naºit Özcan'ın oynadığı, Ergün Iºıldar yönettiği Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye'yi, Fatih Reºat Nuri Sahnesi'nde izlenebilecek.
Çaresiz insanların çaresiz kahramanı Ali ekseninde, yakın tarih Türkiye'sinin değiºmeyen toplumsal yapısını eleºtiren bir oyun* Haldun Taner'in yazdığı, unutulmaz bestelerini Yalçın Tura'nın yaptığı, Yücel Erten'in yönettiği Keşanlı Ali Destanı, Aralık ayında Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde* Oyunda Engin Alkan, Rozet Hubeº, Hikmet Körmükçü ve Meriç Benlioğlu rol alıyor.


Ruhsal çıkmazlarından kurtulmak için, beyninde yaºattığı kiºilerle kendini bulmaya çalıºan bir adamın içsel hesaplaºmalarını konu alan, Woody Allen komedisi Tekrar Çal Sam'i Ragıp Yavuz yönetti. Sevtap Çapan, U. Arda Aydın, Sezai Aydın ve Sevinç Erbulak'ın rol aldığı Tekrar Çal Sam Aralık ayının ikinci haftasında, Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde izlenebilir.


Titanik Orkestrası, hayal kurmanın ve umut etmenin, insanın yaºaması için ne kadar gerekliği olduğunu anlatan, hepimize tanıdık gelecek sahnelerle dolu * Oyunu Hristo Boytchev yazdı ve Macit Koper yönetti. Can Başak, Burak Davutoğlu ve Bensu Orhunöz'ün rol aldığı Titanik Orkestrası'nı Aralık ayının son haftasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde izlenebilecek.


Maskeliler'de, İsrailli bir yazarın kaleminden, Filistinli üç erkek kardeşin, savaşın ortasında birbirleriyle yaşadıkları hesaplaşmalar anlatılıyor. Ilan Hatsor'un yazdığı oyunu Taner Barlas yönetti. Serdar Orçin, Levent Üzümcü ve Mehmet Gürhan'ın rol aldığı, Maskeliler Aralık ayının ikinci haftası boyunca Ümraniye Sahnesi'nde*
Toplumdaki yok olmaya yüz tutmuº değer yargılarını ve para karºılığında yiten ahlaki değerleri, "aile" kavramı çerçevesinde sorgulayan bir oyun* Reºat Nuri Güntekin'in Balıkesir Muhasebecisi* Nedret Denizhan'ın yönettiği oyunda Mazlum Kiper, Berrin Koper ve Naci Taşdöğen rol alıyor. Balıkesir Muhasebecisi , Aralık ayı içinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde izleyicilerini bekliyor.


Planlı bir cinayetten haberleri olan ama bunu engellemeye çalışmayan insanlar* Her ºeye gözlerini kapamıº ve kulaklarını tıkamıº kasaba sakinleri* Gabriel Garcia Marquez 'in yazdığı Kırmızı Pazartesi, sahnelendiği ilk günden beri kapalı gişe oynadı. Macit Koper 'in uyarlayıp yönettiği oyunda Aslıhan Kandemir, Murat Garibağaoğlu, Burak Davutoğlu ve Meriç Benlioğlu rol alıyor. Aralık ayı süresince İ.B.B. Şehir Tiyatroları'nın Ümraniye ve Kağıthane Sadabad Saneleri'nde izlenebilir.
Bernarda Alba'nın Evi,İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın bu yıl yitirdiği sanatçısı Ayça Telırmak anısına sahneleniyor. Kapalı toplumlardaki bağnazlığın insan yaşamı üzerindeki ezici gücünü anlatan, Federico Garcia Lorca'nın ünlü oyununun yönetmeni, Engin Alkan* Hale Akınlı, Özlem Türkad, Ayşen Çetiner ve Sevil Akı'nın rol aldığı Bernarda Alba'nın Evi, Aralık ayının son haftasında, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde*


Kadın yazarların gözünden, İstanbul'un aşık kadınlarının, naif yaşamları* Bu yaºama dair hayalleri ve umutları* Nezihe Meriç, Ayºe Kilimci, Seray ªahiner, Evrim Yağbasan ve Melisa Gürpınar tarafından yazılan Yedi Tepeli Aºk'ı Ersin Umulu uyarladı ve yönetti. Sema Keçik, Esin Umulu ve Hasibe Eren'in rol aldığı oyunu, Aralık ayının üçüncü haftası boyunca Fatih Reºat Nuri Sahnesi'nde izlenebilecek.
Anton Çehov'un yazdığı ve Nikita Milivojeviç'in yönettiği Üç Kız Kardeº, değiºen yaºam koºulları ve toplum düzenine ayak uyduramayan soylu bir ailenin, hiç dinmeyen Moskova'ya dönme özleminin konu alıyor. Oyunda Aslı İçözü, Bennu Yıldırımlar, Yeliz Gerçek ve Haldun Ergüvenç rol alıyor. Üç Kız Kardeº, Aralık ayında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde*


Yıllardır eskimeyen "nüfusa kayıtlı olmayan vatandaş Yaşar" tiplemesi ile akıllarda yer eden, kendisinden başka herkesin yaşamadığına inandığı Yaşar'ı tanımayan var mı? Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz ile sıkı bir bürokrasi eleştirisi yapan Aziz Nesin'in ünlü oyununu, Y. Kenan Işık yönetti. Müzikler Timur Selçuk imzası taşıyor. Mert Turak, Hasibe Eren ve Ezgim Kılınç'ın rol aldığı Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aralık ayının ikinci haftası süresince Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde izlenebilir.
Savaş ve Kadın, Yugoslavya iç savaşını temel alarak, bir savaş alanı olarak kullanılan kadın cinselliğini, savaşın cephesi haline getirilen kadın kimliğini konu ediyor. Geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleşen ve dünyanın pek çok ülkesinden tiyatro gruplarının katıldığı Üsküp Tiyatro Festivali'nin açılış oyunu olan Savaş ve Kadın'ı Matèi Visniec yazdı, Orhan Alkaya yönetti. Aslı İçözü, Aslı Öngören ve Muzaffer Berişa'nın rol aldığı Savaş ve Kadın, Aralık ayının son haftasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde izleyicilerini bekliyor.


Türk toplumunda yaşanan Batılılaşmaya ayak uydurma sürecinin tam ortasına düşmüş yoksul insanların, gülünç ama düşündürücü öyküsünü anlatan Lüküs Hayat eskimiyor. Ekrem Reşit Rey 'in yazdığı, Haldun Dormen 'in yönettiği oyunda Zihni Göktay başrolde yer alıyor. Lüküs Hayat , Cemal Reşit Rey'in müzikleri ile Aralık ayının ilk haftası Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde*


Sönmez Atasoy 'un yazdığı, Engin Uludağ 'ın yönettiği Kendi Gök Kubbemiz,bu yıl ölümünün 50. yıldönümünde anılan büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'nın yaşamından ve şiirlerinden kesitler sunuyor. Toron Karacaoğlu'nun oynadığı Kendi Gök Kubbemiz'i Aralık ayının ikinci haftası süresince Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde izlenebilecek.


Musahipzade Celâl 'in yazdığı, Engin Alkan'ın yönettiği şarkılı çalgılı oyun İstanbul Efendisi, kızına uygun bir damat adayı bulmak için batıl inançlara bel bağlayan bir babanın gülünç durumunu anlatıyor. Sezai Aydın, Sevil Akı, Çağlar Çorumlu ve Volkan Ayhan'ın rol aldığı İstanbul Efendisi, Aralık ayının üçüncü haftasında Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde izlenebilir. Ayrıca, İ.B.B. Şehir Tiyatroları'nda sahnelenecek çocuk oyunları da Aralık ayı süresince küçük tiyatroseverleri bekliyor;
Turgut Denizer'in yazıp yönettiği Büyüyünce Ne Olacaksın ile Benim Arkadaşım Yok'u Üsküdar Kerem Yılmazer ve Fatih Reşat Nuri Sahneleri'nde;r
Seden Edgü'nün yazdığı, Can Doğan'ın yönettiği Bir Deniz Masalı'nı Kâğıthane Sadabad Sahnesi'nde; Reha Bilgen'in yazdığı, Ragıp Yavuz'un yönettiği Sokak Kedileri'ni Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde; Maria Clara Machado'nun yazdığı, Ece Okay'ın yönettiği Küçük Hayalet'i Fatih Reşat Nuri Sahnesi'nde izlenebilecek.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 16:24:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?