7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Sempozyuma ilgi büyüktü

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV)’nın 18 Aralık Cumartesi günü İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi’nde gerçekleştirdiği, "1920-21’ler Türkiyesi ve Mustafa Suphi’lerin Dönüşü" konulu Sempozyuma ilgi yoğun oldu. İzleyicilerin bir bölümü, ancak görevlilerin ilave sandalyeler yerleştirmesi sonucu oturma olanağı buldu.

Saat:10.15’te TÜSTAV Başkanı Nihat Sargın’ın kısa açış konuşması ile başlayan Sempozyum 3 oturum halinde gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk oturumunda Dr.Mete Tunçay ve Dr. Doğan Özlem 1920-21 yıllarının Türkiyesi’nde siyasi yapılanmalar, dönemin belli başlı düşünce ve fikir akımları ve örgütlenmelerine ilişkin tebliğler sunuldu ve dönem topluca değerlendirildi.

Sempozyumun ikinci oturumuna, Dr.Engin Berber, Dr.Selami Kılıç ve Hamza Tığlay katıldılar. Konuşmacılar, "Ulusal Arşivler ve Kurtuluş Savaşı Belgeleri" üzerine görüşlerini açıklayarak, Türkiye’deki Bilgi-Belge arşiv yapılanmaları, arşivlerden yararlanma usul ve yöntemleri konularında bilgi verdiler. Konuşmacılar, Türkiye’deki arşiv merkezleri arasına katılan TÜSTAV Arşivi Merkezi’nin ve arşivindeki belgelerin yeni çalışmalara şimdiden ışık tuttuğunu ifade ederek, kimi devlet arşivlerinde çalışabilmenin önündeki engellerden söz ettiler.

Sempozyumun son bölümünde ise; Dr.Emel Akal, Rasih Nuri İleri ve Dr.Yavuz Aslan Türkiye Komünist Partisi’nin kuruluşu, Mustafa Suphi ve 14 yoldaşının Türkiye’ye dönüş kararları ve Karadeniz’de öldürülüşleri konularında belgelere dayalı bilgiler sundular. Konuşmacılar ayrıca, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV)’nın Komintern Arşivi’ndeki belgelerin Yücel Demirel başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülen çevrimyazı (transkripsiyon) çalışmalarının sonuçlanması üzerine 2 cilt halinde yayınladığı "TKP MK 1920-21 Dönüş Belgeleri"’nin bu konuda çalışan tarih araştırmacılarına yeni olanaklar sunduğunu ifade ettiler. Oturum konuşmacılarından Dr.Yavuz Aslan’ın, geniş arşiv taramaları sonunda Türk Tarih Kurumu’nca yayınlanan, "Türkiye Komünist Fırkası’nın kuruluşu ve Mustafa Suphi" adlı kitabı da oturumun tartışılan konuları arasında yer aldı.

Her oturumun sonunda, izleyicilerin yönelttiği soruların da konuşmacılar tarafından yanıtlandığı Sempozyum; konuşmaların ve soru-yanıt tartışmalarının uzaması nedeniyle proglamlanan şekliyle saat:16.00’da bitmesi gerekirken, alınan ek süre ile saat:18.00’de sona erdi. Oturumlara katılan, biliminsanları; bilimsel içerikli bir tarih toplantısına gösterilen bu denli yoğun ilgiden ötürü memnuniyetlerini ifade ederek, izleyicilere teşekkür ettiler.

Sesonline
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2004 Pazar 09:44:35
Güncelleme :20 Aralık 2004 Pazartesi 11:48:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?