4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Şener Eruygur'a CCG suçlaması

Jandarma eski Genel Komutanı Eruygur'un 2002'de 28 Şubat'taki Batı Çalışma Grubu'nun bir benzerini Cumhuriyet Çalışma Grubu adıyla kurduğu ileri sürüldü.



28 Şubat darbesinin ordu içindeki siyasi karargahı olarak tarihe geçen Batı Çalışma Grubu'nun bir benzerinin Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) adıyla 2002'den beri Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yaptığı ileri sürüldü. CÇG'nin darbe girişimi ile suçlanan Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur tarafından kurulduğu iddia edildi.
Taraf gazetesinin, yayınladığı belgelere göre, 28 Şubat'ta sürecinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kurulan BÇG'nin yerine AK Parti'nin 3 Kasım 2002 seçimlerinde Anayasa'yı değiştirecek çoğunlukla iktidara gelmesinin hemen ardından dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur tarafından Cumhuriyet Çalışma Grubu kuruldu. Derin oluşumun hala faaliyette olduğu belirtildi.

TÜM TÜRKİYE'Yİ FİŞLEDİLER

Eruygur'un Jandarma İstihbarat Başkanlığı bünyesinde kurduğu CÇG'nin 2003 başından itibaren Türkiye çapında tüm illerde kişi, kurum, okullar, sivil toplum örgütleri, işyeri sahipleri ile bazı kamu birimleri ve burada çalışan kişileri fişlediği iddia edildi. Fişleme amacıyla, üniversite öğretim görevlilerinden sivil toplum kurumu yöneticilerine kadar birçok sivil kişiden sağlanan dosyalar ve şahıslara ilişkin özel bilgiler, CÇG tarafından rapor haline getirildi.

YARGITAY VE ATO'DAN DESTEK

CÇG'nin fişlemelerin yanı sıra siyasete müdahale amacıyla bir dizi olayı planladığı ileri sürüldü. 'CÇG Devre Raporları'nda, Jandarma Genel Komutanlığı Planlama Koordinasyon ve Güvenlik Dairesi'nin yönlendirilmesiyle oluşturulan Ulusal Birlik Hareketi Sivil Toplum Kuruluşu Platformu (UBH) adlı çalışmaya ilişkin ayrıntılı bilgilere yer verildi. UBH'nin bizzat Şener Eruygur tarafından kurdurulduğu ve CÇG'de alınan kararlar kapsamında, 225 STK ile işbirliği yaptığı belirtildi.

PROF'TAN YAPILANMAYA KATKI

CÇG'nin raporlarında, çeşitli 'sivil' dernek başkanlarına hitaben yazılan yazılar, bu hareketin güçlü bir sese dönüşmesi için 20 Aralık 2003'te İstanbul'da toplanan STK'ların aldıkları ortak eylem kararı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MGK Genel Sekreterliği, Barolar Birliği ve ATO'dan görüş ve destek alındığı da yeraldı. 19 Şubat 2004 tarihli Ulusal Birlik Hareketi STK Platformu adlı 114 sayfalık raporda ise UBH lideri Prof. Bülent Berkarda'nın yapmış oldukları faaliyetleri, görüşmeleri CÇG'ye sunduğu, buradan aldığı direktifler doğrultusunda hareket ettiği belirtildi.


Cumhuriyet mitinglerinin arkasında da CÇG varmış

Eruygur'un emekli olduktan sonra da UBH ilişkisini, sürdürdüğü ve başta 2007'deki Cumhuriyet Mitingleri olmak üzere, benzer organizasyonların CÇG tarafından yönlendirildiği de değerlendirme raporlarında vurgulandı. UBH başta olmak üzere CÇG'nin hazırladığı raporlardan satırbaşları şöyle:

ULUSALCI MERKEZ: Raporlarda UBH'nin misyonu şöyle açıklanıyor: Cumhuriyet'in temel niteliklerini korumak. Bu misyonun yerine getirilmesi için kamuoyu bilinci oluşturmak. Ulusal güçlerin bir merkezde birleştirilmesi ve eş güdümünü sağlamak.

KUR'AN KURSLARI SORUN: CÇG'nin raporlarında Türkiye'nin sorunları da başlıklar halinde sıralanıyor. Sorunlar arasında başörtüsünün serbest bırakılması, belediye seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimi gibi siyasi konular yeralıyor. Dış siyaset ve eğitim başlıklarında ise AB ile ilişkileri, ders kitaplarında insan hakları projesi, Kur'an kursları ve İmam Hatip Liseleri sorun olarak sıralanıyor.

Yenişafak
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 09:46:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?