1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Şeyh Maktum'dan Topbaş'a nota

İETT arazisi ihalesini 705 milyon dolara alan Dubai Şeyhi el Maktum'un şirketi Sama Dubai, parayı yatırmadı. 50 günlük hukuki öteleme hakkını kullanmaya karar veren şirket, belediyeden arazi üzerindeki davaların sonuçlandırılmasını talep etti 

İstanbul Levent'teki İETT arazisinin satışı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 21 Mart'ta yaptığı ihalesinde 705 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Dubai Şeyhi el Maktum'un şirketi Sama Dubai'nin parayı ödeme süresi dün doldu. Sama Dubai KDV'siyle birlikte 1.1 milyar YTL olan satış bedelini ödemedi. Sama Dubai'nin parayı ödemek için, arazinin imar durumuna ilişkin olarak açılan davaların sonuçlanmasını bekleyeceği öğrenildi. 

İETT arazisi konusunda nasıl bir tavır alacaklarını belirlemek üzere Dubai'de bir araya gelen şirket yetkililerinin toplantısından üç karar çıktığı ve bu kararların İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iletildiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre Sama Dubai'nin kararları şöyle: 

1- Sama Dubai, Türkiye'ye yapacağını açıkladığı 5 milyar dolarlık yatırım konusunda hala kararlı.
2- İETT arazisinde son ödeme tarihinden itibaren başlayan 50 günlük öteleme hakkı kullanılacak.
3- Belediye, bu sürede hukuki pürüzleri giderdiği anda ödeme yapılacak.
Arazi üzerinde Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın açtığı davalar sürüyor. Bu sivil toplum kuruluşları, belediyenin arsa üzerinde yaptığı imar planı tadilatının iptalini talep ediyor.
Sama Dubai İcra Kurulu Başkanı Farhan Faraidooni, ihale sonrası yaptığı açıklamada, "İstanbul'un imar kanunlarına harfiyen uyacağız. Yapacağımız binalar, İstanbul siluetini tamamlayacak" demişti.


'Bu kaynağa ihtiyacımız var' 

İBB Başkanı Kadir Topbaş dün konuyla ilgili sorular üzerine şöyle dedi: "Bu arazi bizim için çok önemli bir kaynak teşkil ediyor. Bu kaynağa ihtiyacımız var. Burada bir terslik olsa bile yine satacağız. Başka çaremiz yok." İBB'den yapılan açıklamada da Sama Dubai'nin davalar nedeniyle konu açıklığa kavuşana dek ihale işlemlerinin durdurulmasını talep ettiği bildirildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 09:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?