30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Sigara yasağı uygulaması

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin düzenlediği toplantıda Türkiye'de restoran, bar ve kahvehanelerde sigara yasağının devreye gireceği 19 Temmuz öncesi dünyadaki uygulamalar masaya yatırıldı.

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin 25 Haziran, Perşembe günü Taksim Point Otel'de düzenlediği basın toplantısına katılan Amerikalı ve Fransız uzmanlar, Türkiye'de restoran, bar ve kahvehanelerde sigara yasağının devreye gireceği 19 Temmuz öncesi kendi ülkelerinde sigara yasaklarının nasıl uygulandığını anlattı.

Fransa'dan gelen Uluslararası Tüberküloz ve Akciğer Hastalıkları Savaşım Birliği Tütün Kontrol Uzmanı Sylviane Rate, Fransa'da hükümetin 2008 yılı başında sigara kullanımını azaltma çabalarının bir parçası olarak bar ve kahvehanelerde sigarayı yasaklamasının ardından ülkede yaşanan değişimler hakkında şunları söyledi:

"Barlarda, restoranlarda ve kamusal alanlarda uygulanan sigara yasağının ve yüksek sigara fiyatlarının bir zamanlar sigara delisi olarak tanınan Fransızları bir daha yakmamak üzere sigaralarını söndürmeye teşvik ediyor. Araştırmalar, 2008 yılında Fransa'da 54,4 milyar sigara satışı yapıldığını, bu rakamın 2007 yılına göre yüzde 2,3 oranında bir düşüş anlamına geldiğini gösteriyor. 1998 yılında ise Fransa'da yaklaşık 85 milyar sigara satılmıştı."

Toplantıya New York'tan katılan Dünya Akciğer Federasyonu Temsilcisi Steven Hamill ise, "Bağımsız bilimsel çalışmaların tümü, sigara yasaklarından sonra istihdamın azalmadığını ve iflasların artmadığını göstermektedir. Kısaca, kanunlar işletmelerin zarar etmesine neden olmamıştır. Tersine sigara içmeyenlerin, çocuklu ailelerin, astım gibi akciğer hastalığı olanların artık eğlence mekanlarına gitmeye başlamaları ile işletmelerin karlılık oranlarında artış olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.

Sigara yasaklarından sonra New York'ta turizm gelirlerinde yüzde 8'lik bir artış saptandığını ifade eden Hamil, "Yasadan sonra bar ve restoranlarda çalışan kişilerin sayısında 10 bin 600 kişilik bir artış oldu. Alkol ruhsatına sahip mekanların sayısında ciddi bir artış oldu. 2000 yılında New York'ta 8 bin 839 alkol ruhsatlı mekan varken 2003 yılında bu sayı 9 bin 747'ye ulaştı. Diğer yandan sigara endüstrisinin ikram sektörünü yanlış verilerle korkutması bizim ülkemizde de yaşanmıştır. Ancak işletmelerin bu yasadan sonra zarar ettiği doğru değildir" dedi.

İŞLETMELER YASAYA HAZIRLIK YAPMALI
Sylviane Rate de kanunun ikram endüstrisini zarara uğratmadığını, aksine kanunun çıktığı ülkelerde bu endüstrinin işlerinin yüzde 10 arttığını belirterek, "Zarar eden işletmeler olduysa bunun tek sebebi yasanın uygulanmasına kendilerini hazırlamamış olmalarıdır, Biliyoruz ki, kanunun çıktığı ülkelerde yapılan onlarca bilimsel araştırma lokanta ve eğlence yerlerinde sigaranın yasaklanmasının ekonomik yarar sağladığını ortaya koymuştur. Kanunun çıktığı ülkelerde bu endüstrinin işleri yüzde 10 artmış, yeni işler yaratılmıştır. Sonuçta toplumda sigara içmeyenler çoğunluktadır. Ayrıca sigara içilmeyen iş yerlerinde harcamalar düşer. Hastalıklara bağlı iş gücü kaybı, sigorta bedelleri, havalandırma, boya-badana vs. masrafı azalır" şeklinde konuştu.

Toplantıda ayrıca şu veriler öne çıktı:
Dünyada bugün hiçbir teknoloji tütün dumanını salındığı ortamdan temizleyememektedir. Bu konuda birçok bilimsel çalışma yapılmış ve tesisat teknoloji mühendisleri dernekleri raporları ile belgelenmiştir.
Buna rağmen tütün dumanı içilen yerlerin ayrılması ve havalandırma takılmasından bahsedilmektedir. Bu havalandırma sistemleri hem işe yaramayacak, hem de işletmelere ek elektrik masrafı getirecektir.
Sigara firmalarının işletmelere havalandırma sistemleri taktıracağının beyan edilmesi, kanunu engellemek için yanıltıcı kampanyaların arkasında sigara endüstrisi olduğunu bir kez daha göstermektedir.

SİGARA YASAĞI İŞLETMELERİ ZARAR ETTİRMEZ
Çok önemli bir halk sağlığı kanunu yok edilmeye çalışılırken, işletmeci mağduriyeti gibi, hiç bir bilimsel kanıtı olmayan bir gerekçenin öne sürüldüğü ifade edilen toplantıda, benzer kanunların çıktığı hiç bir ülkede işletmelerin zarar etmediği de belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 15:10:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?