3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Şile'de kirlilik alarmı

Doğal Hayatı Koruma Derneği Proje Müdürü Sema Atay, Şile plajından denize girenlerin, arıtılmadan denize verilen kanalizasyon kirliliğiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. 

Atay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şile'nin, İstanbul ve çevresinde denize girilebilecek son birkaç yerden biri olduğunu, bu nedenle de her yaz Şile nüfusunun arttığını anlattı. 

Şile'nin yalnızca denizi ile değil, sahip olduğu doğal zenginlikleriyle de çok önemli bir ilçe olduğunu vurgulayan Atay, Şile-Sahilköy kıyılarının, Türkiye'nin önemli bitki alanlarından biri olduğuna işaret etti. 

Atay, Şile-Sahilköy kıyılarının, 6'sı Türkiye'ye endemik olmak üzere toplam 16 nadir bitkiye ev sahipliği yaptığını belirterek, bunlardan ''kum incisi, Karadeniz salkımı ve sahil sığır kuyruğunun'' Türkiye'nin imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınması gereken bitkilerden olduğunu kaydetti. 

Sema Atay, ayrıca, bu bölgedeki Kumbaba Kumul Tepesi ve Doğancılı-Alacalı kumullarının, I. Derece Doğal Sit Alanları ilan edildiğini söyledi. 

''Şile'nin sahip olduğu olağanüstü doğal mirasın değerinin farkına varıldığı ve korunduğu söylenemez'' diyen Atay, Şile'nin korunması için ne Şile halkının, ne de İstanbul ve Ankara'daki yetkililerin yeteri kadar çaba sarf etmediğini ileri sürdü.

'KANALİZASYON DENİZE AKITILIYOR' 

Yoğun yazlık konut yapımı ve ilçenin yerleşim alanının genişlemesi sonucu, kumul alanların tahrip edildiğini ifade eden Atay, yazlık konutların ve ilçeye bağlı bütün köylerin kanalizasyon atıklarının doğrudan yeraltına ve derelere, oradan da denize akıtıldığını vurguladı.
Kanalizasyon atıkları ve taşınan çamurlu toprakla dolan derelerde, arada ''ıslah ve temizleme çalışmaları'' yapıldığını ve bunun yeterli olmadığını dile getiren Atay, ''Şile'nin her yaz tıklım tıklım dolan ünlü plajından denize girenler, arıtılmadan denize verilen kanalizasyon kirliliğiyle karşı karşıya bırakılıyor'' diye konuştu. 

Sema Atay, Şile merkezinin kanalizasyonunun denize boşaltılmasına yıllardır devam edildiğini, ancak halen arıtma tesisi için bir şey yapılmadığını savunarak, şunları kaydetti:
''Yalnızca Şile'nin doğal çevre sağlığı değil, insan sağlığı da gözden çıkarılmış durumda. Şile, İstanbul'a çok yakın olması ve çevre sağlığı ve çevre yasalarını hiçe sayan turizm teşvikleri sonucu, büyük bir hızla yapılaşıyor, parçalanıyor ve kaçınılmaz bir şekilde yok ediliyor.
Kıyıdan içeriye kadar 1 kilometre kadar uzanan, 16 nadir bitkiye ev sahipliği yapan Şile kıyıları ve kumulları, yapılaşmalar, kumul tepelerinin düzleştirilmesi, illegal kum alımları ve kontrolsüz aşırı kullanım nedeniyle yer yer çukurlaştı, erozyona uğradı, kalitesini ve özelliklerini yitirmeye başladı. Şile'de tehlike çanları çalıyor. İlçede bir an önce arıtma tesislerinin hayata geçirilmesi, kumulların, derelerin ve ilçenin doğal yaşam alanlarının yok edilmemesi için gerekli adımların atılması gerekir.''
a.a
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2006 Pazartesi 01:01:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?