3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Şile'ye doğalgaz sözü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şile'de gerçekleştirdiği toplu temel atma ve açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Şile'ye 2006 yılının Aralık ayında doğalgaz hizmete sunacağız" dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şile'deki yatırımlarının toplu temel atma ve açılışını gerçekleştirdi. Açılış ve temel atmalar nedeniyle, Terminal Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Topbaş, Şile'ye 286 milyon YTL'lik iş geldiğini ve ilçeye doğalgaz verilmesiyle ilgili çalışmaların başlatıldığını belirterek, "10 milyon YTL'lik yatırımla doğalgaz hattını buraya kadar getirdik. 12 milyon YTL daha harcayarak Şile'nin içine hat döşedik. 2007 Ocak ayında hizmete açılacaktı ama 2006 yılının Aralık ayında doğalgazı hizmete sunacağız" diye konuştu. 

Konuşmasında, Şile'ye 500 kilometre içme suyu hattı döşeyeceklerini de ifade eden Topbaş, "Su kullanıldığı zaman atık su da artacak. Şile'nin denizinin kirlenmesini engellemek için İSKİ 450 kilometrelik atık su hattı döşeyecek. Bunun sayesinde Şile'nin köylerinin atık sularını kontrol altına almış olacağız. Şu ana kadar bu yatırıma 7 milyon YTL harcandı, 120 milyon daha harcayacağız. Şile'nin ulaşım sorunlarının çözümü için de çalışmalarımız var, yolları genişletiyoruz" diye konuştu. 

Topbaş, geçtiğimiz 5 yıl içerisinde İstanbul'da 1 milyon 320 bin nüfus artışı olduğunun altını çizerek, "Her gün İstanbul'a 800 insan katılıyor. Her gün 600 araç trafiğe çıkıyor. Bu sayıyı 5 metre araç boyuyla çarparsak 3 kilometre uzunluk ortaya çıkıyor. İstanbul'a bu katkıyı önlemek için eşikler oluşturalım. Anadolu'dan gelen insanlar Gebze bölgesinde yeni sanayi alanları içerisinde kendi hayatlarını sürdürebilsinler. Diğer taraftan Tekirdağ bölgesi de eşik olsun ve o bölgede insanlar yaşamlarını sürdürsün. Bu sayede İstanbul baskıdan kurtulsun" şeklinde konuştu.

"YATIRIMLARIN TOPLAM MALİYETİNİN 200 BİN YTL"
"Şile, Çatalca, Silivri Orman köylerimizde yaşanan sıkıntıları gidermek için, İstanbul'da yapmış olduğumuz park bahçe düzenlemelerinde kullanılan çiçekleri köylülerimiz üretsin, onlara kaynak sağlayalım" diyen Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şuana kadar 10 sera dağıtıldı, buralarda üretilen çiçekler park bahçeler müdürlüğümüzce alındı. Şuan Şile'de 400 sera daha dağıtılacak. Böylece insanlar alım garantili olarak bu işe başlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Şile'nin Cumhuriyet Caddesi, Fener Yolu Caddesi, Terminal Meydanı, Maşatlık Parkı, Vadi Parkı ve Belediye Başkanlık Binası önünü kapsayan 5 kilometrelik alanda, aydınlatma çalışması yapıldı. Bu çalışmada, 120 adet armatür ve 71 adet direk kullanıldı. Bu yatırımların toplam maliyetinin 200 bin YTL'dir." 

2008 yılında denizin hiçbir noktadan kirletilmediği bir Şile'ye birlikte kavuşacaklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, birkaç köyü içine alan paket arıtma sistemleriyle denizlerin kirlenmesinin önüne geçeceklerini söyledi. Şile'ye ulaşımı kolaylaştırmak için toplam 44 milyon YTL değerinde yol, kavşak ve geçit yapımına büyük bir hızla devam ettiklerini belirten, Başkan Kadir Topbaş, "120 Okula 120 Kapalı Spor Salonu" projesi kapsamında Şile'de de bir okula kapalı spor salonu yaptıklarını ve ilçedeki okullara yönelik yardımları sürdürdüklerini kaydetti. 

Geçen yıl Şile'nin köylerinde bulunan 10 serada alım garantili çiçek yetiştirdiklerini hatırlatan Başkan Topbaş, bu yıl ilçedeki sera sayısını 410'a çıkartarak yerel kalkınmaya ve emeğin istihdama dönüşmesine destek vereceklerine dikkat çeken Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarına dahil olan 240 civarındaki köyün her birine birer çocuk oyun parkı yapacaklarını da müjdeledi.

ŞİLE'DE TEMELİ ATILAN YATIRIMLAR
Temeli atılan deşarj hattının kapasitesi günlük 70 bin metreküp olup, bu 141 bin kişiye hizmet verebilecek. Projeyle, arıtılmış atık sular Şile Deniz Deşarjı vasıtasıyla - 22 metreden, Karadeniz'in yüzde 70 tuzluluk oranına sahip ölü bölgesi olan alt tabaka sularına verilecek. Şile Deniz Deşarjı İnşaatı, toplam 5 milyon 124 Bin YTL'ye mal olacak. 

Temeli atılan bir diğer proje olan Şile İçme Suyu Şebekesi ve Kat Ayrımı İnşaatı sayesinde, Şile'ye dünya standartlarında kaliteli, 24 saat kesintisiz, sağlıklı ve ekonomik içme suyuna sağlanacak. Bu kapsamda yapılacak yatırımların toplam maliyeti 7 milyon 55 bin YTL olacak. Asya Bölgesi Muhtelif İçme Suyu Şebekesi ve Kat Ayrımı İnşaatı'nda 100 kilometre şebeke borusu döşenecek ve çalışmalar 2008 yılında tamamlanacak. Ayrıca toplam 16 milyon 500 bin YTL' ye mal olacak 110 kilometrelik Şile İçme Suyu İnşaatı ile toplam maliyeti 7 milyon 500 bin YTL' yi bulacak olan 50 kilometrelik Asya Yakası Köy İçme Suyu İnşaatı da önümüzdeki dönemde başlayacak.
Çavuşbaşı Mahallesi Koruluğu İnşaatı projesi kapsamında, toplam 30 bin metrekarelik alana kurulacak koruluk inşaatının maliyeti 999 bin YTL olacak. Yazlık ve kışlık olarak kullanılabilecek olan korulukta; 1 adet kafeterya, iki noktada piknik ve dinlenme alanı, 1.800 metrekarelik yürüyüş ve koşu parkuru yer alacak. Balıbey Koruluğu tamamlandığında, Şile ve İstanbul mükemmel bir kent içi korusuna daha kavuşmuş olacak. 

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş, beraberindekiler ve çocuklarla birlikte kurdele keserek Şile'de yapımı tamamlanan yatırımlarını açılışını gerçekleştirdi. Topbaş ve beraberindekiler daha sonra Kumbaba Mevkii'ne geçerek İSKİ tarafından yapılan Şile Deniz Deşarj Hattı'nın çalışmalarını başlattı. Daha sonra ilçenin Ovacık Köyü'nü ziyaret eden Topbaş, köye yapılan yatırımları inceledi ve vatandaşlarla sohbet etti. Burada köylüler tarafından Başkan Topbaş ve beraberindekilere ayran ile börek ikram edildi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2006 Salı 22:10:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?