30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Sinema emekçilerinden eylem

Beyoğlu'ndan Taksim Meydanı'na yürüyen sanatçılar, yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin destek verdiği eylemde, İsrail de sanatçıların sloganlarıyla protesto edildi.

DİSK'e bağlı Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) kuruluşunun 31. yılını kutlarken, bir grup sanatçı, sinema emekçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla eylem düzenledi. Aralarında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, DİSK'e bağlı Sine-Sen Başkanı Yusuf Çetin, sinema oyuncuları Nejat İşler, Janset ve Uğur Polat'ın da bulunduğu 200 kişilik grup, Beyoğlu Tünel'de toplandı.

Ellerindeki klaketlere vurarak Taksim Meydanı'na yürüyen sanatçılar, zor şartlar altında çalıştıklarını ifade etti. Grup aynı zamanda, Gazze'de yaşanan saldırılar nedeniyle İsrail'i de protesto etti. Ellerinde Filistin bayrakları bulunan grup adına konuşan Yusuf Çetin, "Sinema emekçilerinin hak etmediği şartlarda çalışmasını protesto ediyoruz. Sine-Sen 31 sene önce kuruldu. Emekçilerin şartlarının bir an önce düzeltilmesi gerekir" dedi.

Süleyman Çelebi ise "Eğer dünyada örgütlenme olsaydı, bugünkü savaşlar yaşanmazdı. Filistin'de yaşanan olayları hepimiz görüyoruz. Buna karşı bir örgütlenme gerekir. Aynı zamanda sinema emekçilerinin şartlarını biliyoruz. 16-17 saat ağır şartlarda çalışıyorlar. Bu şartların bir an önce düzelmesi gerekir. Dünyada barış için örgütlenmeye ihtiyaç var" diye konuştu.

Grup daha sonra "Filistin halkı yalnız değildir" sloganları attı. Açıklama yapan oyuncu Nejat İşler de, "İsrail'de yaşananlar ortada. Görüntüler her şeyi anlatıyor. Aslında o fotoğraflar, yaşanan olayların özetidir" ifadelerini kullandı.

Janset ise "Aslında Gazze'de bu olaylar yaşanırken, masumlar ölürken bizim bu sorunlarımızı burada ifade etmemiz pek doğru olmasa da maalesef sinema emekçileri zor şartlar altında çalışıyor. Bu sorunlar çok kolay çözülebilir. Bunları bu şekilde dile getirdiğimiz için ben kendi adıma özür dilerim. Ancak bu şartların bir an önce düzelmesi gerekir. Savaştan iyi bir şekilde bahsetmek mümkün mü? Savaş başlı başına kötü. Kardeş kardeşi vuruyor. Savaşların kazananları yok. Kazananlar sadece silah satıcıları" açıklamasında bulundu.

Grup, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 18:49:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?