30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Şirin Cemgil toprağa verildi

Almanya'da geçtiğimiz hafta hayatını kaybedin 68 kuşağının önde gelen kadın isimlerinden Şirin Yazıcıoğlu Cemgil, Karaacahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1968 kuşağının önde gelen isimlerinden olan Şirin Yazıcıoğlu Cemgil, Almanya'nın Duisburg kentinde bağırsak düğümlenmesi ve bağlı zehirlenme teşhisiyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Cemgil'in cenazesi öğle saatlerinde Üsküdar'da bulunan Karacaahmet Sultan Kültür Derneği'ne getirildi. Burada düzenlenen törene, Şirin Cemgil'in oğlu Taylan Cemgil, Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, 68 kuşağından akademisyenler ve ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın yanı sıra binlerce seveni katıldı.
Törende konuşan Cemgil'in oğlu Taylan Cemgil, annesinin hayatta bildiği doğrulardan hiç ödün vermediğini belirterek, "Annem hayatının son günlerinde bir kitap yazıyordu. O kitap yarım kaldı. O kitabı tamamlayıp yayınlayacağım. Bu konuda anneme söz verdim" dedi.

Cenazeye katılan ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise Şirin Cemgil'in 68 kuşağında nadide kadınlardan birisi olduğunu belirterek, genç kuşakların onların yaşamından feyiz alması gerektiğini ifade ederek, anılarının yaşatılması gerektiğini söyledi.
Karacaahmet Sultan Kültür Derneği'nde düzenlenen törenin ardından Şirin Cemgil'in cenazesi Karacaahmet mezarlığına getirildi. Çeşitli grupların slogan attığı yürüyüş sırasında Cemgil, sevenlerinin gözyaşları arasında toprağa verildi.

ŞİRİN CEMGİL KİMDİR ?
Şirin Cemgil 11 Mayıs 1945'te Buldan, Denizli de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kısa bir dönem avukatlık yaptı ve siyasi suçlamalarla yargılanan ilerici-demokratların davalarına girdi.
Şirin Cemgil Türkiye İşçi Partisi Çankaya şubesi üyesi ve F.K.F kurucusuydu. 1968 öğrenci hareketi içinde aktif olarak yer aldı. Hareketin öncülerinden Sinan Cemgil ile öğrenciyken evlendi. 12 Mart darbesinden sonra cezaevine girdi. Serbest bırakıldıktan sonra Hikmet Kıvılcımlı geleneğinin içinde yer aldı. 12 Eylül askeri darbesini izleyen günlerde de tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra 1982'de politik sürgün olarak ülkesini terk etti. Bir komünist olarak yurt dışında da sürdürdüğü politik mücadelesi
17 Nisan 2009'da Almanya'nın Duisburg kentinde sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 16:25:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?