6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Sirmen 'den Topbaş'a :Büyükşehire talip olmakla ilçe yönetmek aynı şey değil

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı Sefa Sirmen, daha önce 900 bin oy fark atacağını iddia ettiği Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayı Kadir Topbaş’ı kastederek, “Büyükşehir’i yönetmekle ilçe yönetmek aynı şey değil.” dedi.

Kendisinin 14 yıl yönettiği İzmit Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul’un birçok açıdan benzeştiğini belirten Sirmen, ‘ithal başkan’ yakıştırmalarına “İstanbulluyum diyen birçok insandan daha İstanbulluyum.” karşılığını verdi. Topbaş’ın seçilmesi halinde ‘emanetçi’ olacağını öne süren Sirmen, 500 bin kişiye iş, 200 bin konut ve 10 milyon turist projeleriyle herkesin oyuna talip olduğunu açıkladı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda ZAMAN’a özel açıklamalar yapan Sirmen, Yuvacık Barajı’ndan mal varlığına kadar hakkındaki birçok iddiayı cevapladı. En büyük rakibi AK Partili Topbaş’a göndermeler yapan Sirmen, “Beyoğlu’ndaki belediye başkanlığı döneminde ne yaptığını ben bilmiyorum. Bunu halk değerlendirecek. Ben kendime güveniyorum.” yorumunu yapıyor. Yuvacık Barajı’na ilişkin sorulara “Burada bana açılmış hiçbir dava yok.” diye cevap veren Sirmen şöyle devam etti: “Yuvacık Barajı projesinde devletin üç tane ayağı vardı. Uluslararası bir anlaşma yapıldı. Bunlardan ikisi yerine gelmedi. İstanbul Belediyesi ve TÜPRAŞ taahhüt ettiği suyu almadı. Suyu almayınca projenin bütünlüğü bozularak kendi kendini zarara soktu. İstanbul’un almadığı suyu Mısır’a 1,20 dolara sattık. Burayla ilgili söylenenler siyaseten karalamaya yönelik. Burası devletin defalarca denetiminden geçti. Benimle ilgili ne bir soruşturma, ne de bir dava var. Ben Kocaeli’nde susuzluğu bitirdim. Devletin bitiremediğini ben 30 ayda bitirdim. AB bu projeye ödül verdi.”

Yeni Türkiye Partisi Genel Başkanı İsmail Cem’in kendisini kastederek “Çantasında yolsuzluk dosyası olanlar büyükşehire aday gösteriliyor” suçlamasını üzerine alınmadığını söyleyen Sirmen, mal varlığının kabarık görülmesi hakkında da, “Birçoğu miras” açıklamasını yaptı. İstanbul’un en büyük sorununun işsizlik olduğuna dikkat çeken CHP İstanbul adayı, İzmit’te 25 bin kişiye istihdam sağladığını hatırlatarak, “Bu rakam İstanbul’da 500 bin kişiye tekabül ediyor. Belediyecilik anlayışımızda sadece yol, altyapı yapmak değil sosyal sorunlara eğilen, şehremini yani aile reisi olmak var.” dedi.

İstanbul’u Paris’le yarışır bir kent yapmak için 900 bin oy farkla seçileceğini iddia eden Sirmen, Nurettin Sözen döneminde yaşanan yolsuzluklar ve susuzluk hatırlatıldığında Sözen’i sahiplendi. “Nurettin Sözen namusuyla çalışmış ve kendi çalıştığı bürokratı yakalatarak adalete teslim etmiştir.” ifadelerini kullanan CHP’li aday, “Ekipten bazıları görevini kötüye kullanmış olabilir. Ergun Göknel aslında iyi yetişmiş bir elemandı. Şaşırdı, yanlış yaptı. Bu belediye başkanına mal edilemez. Belediye başkanı onu korursa, sahip çıkarsa o zaman suçlu olur.” diyerek Sözen’i savundu. Sirmen, Sözen’in en büyük sıkıntısının susuzluk olduğunu kabul ederek, “O dönemde yer altı suları tükenmeye başladı. 1994 öncesi 1980’e kadar olan 14 yıllık dönem yüzyılın en kurak dönemi, 1994 sonrası ise yüzyılın en yağışlı dönemi geçti. Ama Nurettin Sözen’i tek başına bununla suçlamak yanlış olur.” değerlendirmesini yaptı.

zaman
Yayın Tarihi : 10 Mart 2004 Çarşamba 15:08:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?