20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Şok eden doğumda doktorlara dava

Zonguldak’ta, anne karnında yapılan tetkiklerde cilt kanseri olduğu belirlenemeyen bebek, vücudunun büyük bölümü simsiyah halde dünyaya geldi. Aynı zamanda beyninde su toplamış halde kist bulunan bebeğin ailesi, yapılan tetkiklere rağmen rahatsızlıkları fark edemeyen doktorlar hakkında dava açtı.

İddiaya göre, Zonguldak’ta yaşayan Firuze Akkol, 4.5 aylık hamileyken kontrol için A Tıp Merkezi’ne gitti. Yapılan muayene sonrasında ultrason çekildi. Tıp merkezinde görevli doktorlar, ultrasonu incelediklerinde beyinde su toplamış haldeki kisti fark edemedi. Ultrason raporuna "normal" yazan hastane yetkilileri, Firuze Akkol’u evine gönderdi.

Hamileliğinin 7. ayında tekrar doktora giden Firuze Akkol, acı gerçeği burada öğrendi. Zonguldak SSK Hastanesi’nde yapılan incelemeler sonucunda, Akkol’un bebeğinin beyninde kist olduğu ve kistin su topladığı belirlendi. Zonguldak SSK Hastanesi doktorları, 4.5 aylıkken çekilmiş olan ultrasonları incelediklerinde, bu durumun önceden de belirlenmiş olduğunu; fakat doktorların fark etmediğini tespit etti. Olayın 4.5 aylıkken fark edilmesi durumunda çocuğu aldırma veya müdahale şansı bulunan Firuze Akkol, sağlıksız olduğu halde bebeği doğurmak zorunda kaldı. Zonguldak SSK Hastanesi’nde doğum yapan Firuze Akkol, 2. şoku da doğum sonrasında yaşadı. Minik bebek, simsiyah dünyaya geldi. Vücudunun büyük bölümü siyah lekelerle kaplı olan bebeğin durumu, görenleri hayrete düşürdü.

Bunun üzerine Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde, ’İlayda’ ismi verilen minik bebeğin MR’ı çekildi. MR çekilmesine rağmen yetkililer, aileye herhangi bir sonuç belirtmedi. Üst üste gelen aksilikler sonunda İlayda’yı başka bir hastaneye götüren anne Firuze Akkol ve kamyon şoförlüğü yapan baba Çetin Akkol, bebeklerinin cilt kanseri olduğunu öğrendi.

Büyük üzüntü yaşayan aile, son çare olarak minik İlayda’yı, 50 günlükken İstanbul’a getirdi. Avcılar’daki bir akrabalarının yanına yerleşen aile, tedavi için Marmara Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Marmara Üniversitesi Hastanesi doktorları, tedavi süreci için Zonguldak’taki MR’ların gönderilmesini istedi. Aile ve hastanenin başvurusuna rağmen Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ndeki MR’ların İstanbul’a gönderilmediği için minik bebeğe gerekli müdahale yapılamadığı belirtildi.

Büyük üzüntü yaşayan anne Firuze Akkol, "İlayda benim 2. çocuğum. Bu çocuğu çok istiyordum. Beyninde sorun var ve cilt kanseri. A Tıp Merkezi yetkilileri bizi zamanında uyarsaydı çocuğu aldırabilirdik. Oradaki sorumlular hakkında dava açtık. Çocuğum simsiyah doğdu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Zonguldak’taki MR’ları göndermelerini bekliyoruz; fakat göndermiyorlar" diyerek gözyaşı döktü. Baba Çetin Akkol ise, kamyon şoförlüğü yaparak geçimini sağladığını belirterek, tedavi masraflarını karşılayamadıklarını ifade etti. Acılı baba, "Asgari ücretle çalışıyorum. Masrafları karşılayamıyorum. Yetkililerden yardım bekliyorum" dedi.

Minik İlayda’nın sağlığına kavuşması için Zonguldak’taki MR’ların gelmesi bekleniyor. Karaelmas Üniversitesi’ndeki doktorların ise, vakayı kendileri inceleyecekleri gerekçesiyle MR’ları göndermedikleri bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 14:47:30
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 21:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Sait AYDIN IP: 213.43.121.xxx Tarih : 15.08.2008 08:07:00

ilayda akkol benim yiyenim oluyor. Yiyenimi kobay olarak kullandiklarina adim gibi eminim. bu olaylar hala yasaniyor malesef.bunu herkes gorsun duysun ve cocuklarimizin basina bu vakalar birdaha gelmesin.bu olay bildiginiz uzere mahkemeye kadar gitti. bu davayi kamu mahkemesi takip ediyor. insallah dava yiyenimin lehine sonuclanir.acimiz buyuk.allah dusmanima dahi bu aciyi yasatmasin.