6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Sokak çocukları kapkaççı değil

Uzmanlar, sokakta yaşayan çocukların, "kapkaççı" olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirterek, desteğe gereksinimi bulunan bu çocukların toplum dışına itilmemesi için kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesi gereğine işaret ediyor.


0-18 Vurursan Kırılır/Çocuk Hakları İçin Yurttaşlık Hareketi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, sokak çocuklarıyla kapkaççı çocukların karıştırıldığını, kamuoyunun bu konuda doğru bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.


Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Türkiye’de uygulanmasını desteklemek ve takipçisi olmak üzere oluşturulan Enstitü’nün Başkanı Prof. Dr. Polat, son dönemde "Sokak çocuklarının" yanlış bir sınıflandırmayla, "kapkaç yapan çocuklar" gibi algılandığına işaret etti. Polat, Enstitü bülteninde yer alan yazısında, "sokak çocukları" ve "kapkaççı çocuklar" kavram kargaşası içinde sokak çocuklarının, "korkulan ve görüldükleri yerde kaçılması gereken çocuklar" olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Prof. Polat, sokak çocuklarını olumsuz etkileyen, toplumu onları kucaklamaktan vazgeçirip, inadına toplum dışına itilmelerine zemin hazırlayan kapkaç olaylarının, bu çocukların ilk kez ciddi bir biçimde hükümet düzeyinde ele alınmasını da sağladığına dikkat çekti. "Başbakan dört bakanla görüşerek soruna çözüm bulmalarını istedi. Böylece sokak çocukları için bir komisyon kuruldu" diyen Polat, bu gelişmeyi önemli bir adım olarak değerlendirdi.


Yazısında, sokak çocukları sorunun çözümüne ilişkin bir dizi öneride de bulunan Polat, toplumun kapkaçcı çocuklarla, sokak çocuklarının aynı çocuklar olmadığını öğrenmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı. Polat, SHÇEK’in çalışma alanı ve şeklinin yeniden gözden geçirilmesi önerisinde bulundu.


Çocuklar için bağımsız bir organizasyon oluşturulması ve uzman sivil toplum kuruluşlarının da yatılı bakım hizmetini devlet denetiminde verebilmelerine olanak verecek yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerektiğine dikkat çeken Polat’ın diğer önerileri ise şöyle:


"Sosyal hizmet uzmanı yetişmesi için yüksek okullar kurulmalı. Çocuk Haklarının toplumsal düzeyde içselleştirilmesi için çalışmalar yapılmalı. Çocuk istismarı problemi ev içinde ve kurumlarda çözülmeli. Sokakta çalışan çocuk problemine önemle eğilinmeli. Bu çocuklarda sokakta yaşayan çocuk olma potansiyeli yüksek olduğundan sokakta çalışan çocuklara, para verilmesi engellenmeli. Valiler ve Belediye Başkanları’nın konuya duyarlılığı gereklidir ve bu nedenle yerel yönetimlerin bilgilenmesi sağlanmalıdır."

ANKA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 16:31:11
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 17:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?