30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Solarkent açılışı yapıldı

Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, 70 milyon TL yatırımla hayata geçirdikleri Solarkent projesiyle 800 kişiye istihdam alanı oluşturduklarını söyledi.


Güneş enerjisinden yararlanarak kendi elektriğini üreten ve önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlanacak olan 28 bin metrekareye kurulu Solarkent konutlarının açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından gerçekleştirildi.


Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, Esenyurt Kaymakamı Halil Uyumaz, BEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Atalay katıldı.
Açılış töreninde konuşan Aydınlı Grup'un kurucusu Mustafa Şevki Kavurmacı, Türk halkından alınan güç ve 10 kuşaktan bu yana süre gelen ticaret tecrübesiyle yeni ufuklara yelken açma zamanının geldiğini düşündüğünü söyledi.
Solarkent projesi ile yeni bir sektöre atılım yapıyor olduklarını dile getiren Kavurmacı, Türk halkının duyduğu güven ve verdiği destekle burada da başarılı olunacağına emin olduğunu dile getirdi. Kaliteli hizmet ilkesini esas edinip, evrensel değerlere özen gösteren, çevre bilincine duyarlı üretim yapan ve müşteri odaklı çalışma sistemi ile Solarkent'in Türkiye'nin yükselen güneşi olacağına inandığını ifade etti.


Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Grubun 44 yıllık üretim tecrübesinden yola çıkarak çevre bilinci konusunda ciddi adımların atılması gerekliliğini gördüklerini ve bu bilinçle 70 milyon TL'lik bir yatırım ile Solarkent'i hayata geçirdiklerini belirterek, bu sayede yaklaşık 800 kişilik bir istihdam alanı oluşturduklarını kaydetti.
Kavurmacı, Solarkent'in deprem bölgesi içinde yaralan İstanbul'da, bugüne dek yapılmış en güvenli konut yapılaşması olmasından gurur duyduklarını da ifade etti.


Solarkent projesiyle birlikte İstanbul'da gürültü ve stresten uzak sağlık, huzur ve eğlencenin iç içe yaşanacağı bir kent inşa ettiklerine de değinen Ömer Faruk Kavurmacı, "Solarkent'i benzer modern yapılardan ayrı kılan en önemli özelliği aydınlatma ihtiyacını güneşten faydalanarak doğaya zarar vermeden karşılamasıdır. Böylece ev sahiplerine ekonomik açıdan büyük bir katma değer sunuyoruz. Ayrıca, ülke ekonomisine ciddi bir katma değer sağlayan Solarkent, sadece Türkiye'de değil, dünyadaki benzer çalışmalar arasında da konut projelerine uygulanmış en büyük güneş santrali projelerinden biri olacak" şeklinde konuştu.


Toplantıda verilen bilgiye göre, Yapı Gayrimenkul tarafından inşa edilen Solarkent'te 10 farklı tipte, 52-128 metrekare arasında değişen ve ilk sözleşmede tapuları teslim edilen 866 daire bulunuyor.
Solarkent girişine kurulan solar paneller ile başlatılan deneme sistemi sayesinde örnek dairelerde ve satış ofisinde kullanılan elektriğin 1/3'ü üretilmeye başlandı.
Emsal projeler arasında kapalı otopark alanı en yüksek proje olarak inşa edilen Solarkent'te 4 bin 300 metrekare ilave kapalı otopark alanı oluşturulacak. Bu gölgeleme alanı üzerinde yer alacak ve her biri 220W olan panellerden 2 bin 600 adet kullanılarak, yılda ortalama 780 bin kWh enerji üretilmesi hedefleniyor. Bu sayede ortalama 550 kW kurulu gücü olan santral inşa edilmesi planlanıyor.
Santralin yaklaşık maliyetinin arsa ve inşaat maliyetleri hariç 2 milyon 100 bin euro olması planlanıyor. Bu da, watt başına 3,81 euro maliyet anlamına geliyor. Bu santralden direkt şebekeye satışla yılda minimum 780 bin kWh enerji üretilecek ve ortalama 480 bin TL gelir elde edilecek. Bunun neticesinde de Solarkent sakinleri aylık elektrik giderleri kadar bir tutarı tasarruf etmiş olacaklar.

İha
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 18:16:20
Güncelleme :9 Haziran 2009 Salı 18:20:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
FATİH KARTAL IP: 78.181.81.xxx Tarih : 15.04.2010 19:55:36

Helal olsun Aydınlı grup ailesine .Dünyada parmakla gösterilecek  bir grup.Eski bir çalışanıyım diye demiyorum ama. Tekstil ve inşat sektörünü hakkaten cok iyi bir şekilde yönetiyor kavurmacı ailesi.Ama eminim ki bu başarının en büyük sırrı dürüstlük ve azimle çalışmaktır.Bunuda en iyi şekilde yapmaktadırlar.iş hayatlarında başarılar diler saygılarımı sunarım. Fatih KARTAL