4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Son Gazi'ye son görev

Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl (105) için 1. Ordu Komutanlığı'nda tören düzenlendi.


Törene Birgöl'ün ailesi ve yakınlarının yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İstanbul Valisi Muammer Güler, kuvvet komutanları, eski genelkurmay başkanları, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçilirken, son gazi Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı tabutunun başında 2 asker nöbet tuttu.


Kurtuluş Savaşı'nın son gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün madalyası da tabutunun hemen yanına konuldu. Birgöl'ün kızı İpek Artunç, törende taziyeleri kabul etti.


Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin ebediyete kadar yaşayacağını söyledi. Birgöl'e Allah'tan rahmet, ailesi ve Türk milletine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına başsağlığı dileyen Bakan Yazıcı, "Başta Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Mustafa Şekip gibi istiklal aşıklarının üstün fedakarlıkla dolu mücadeleleri her zaman önümüzü aydınlatan bir meşale olacaktır. Onların şanlı mücadelesi büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek yaşatma idealimizde bizleri aşk ve şevkle çalışmaya teşvik edecek, yolumuzun sönmez ışığı olacaktır. Milletimizin ateşle imtihan edildiği dönemlerin şehit ve gazilerine milletçe şükran duygularımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Tarihin en özlü sayfalarında yerini almış bulunan Kurtuluş Savaşımızın nice isimsiz kahramanlarını da rahmet ve minnetle anıyoruz. İstiklal'in son gazisi diğer şehit ve gazilerimizle birlikte yüreğimizin baş köşesinde yaşayacak" dedi.


Cumhurbaşkanı vekili sıfatıyla bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan ise, "Hiç kimse kuşku duymamalıdır ki aziz Mustafalarımızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti dünya durdukça duracak, ebediyen yaşayacaktır. Bize bu cumhuriyeti emanet edenlere, cumhuriyeti kuranlara ve yaşatanlara, bu topraklar için canını verenlere, gazi olanlara minnet ve şükran borçluyuz. Elbette bu toprakları vatan haline getirmek çok zordur. Acaba merhum Birgöl son çılgın Türk müydü. Hayır. Bu çılgın Türkler tükenmeyecektir" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Birgöl'ün cenazesi askerlerin omuzlarında bir süre taşınarak Selimiye Camisi'ne götürülürken, saygı atışı da yapıldı. Birgöl'ün cenazesi, Selimiye Camisi'nde düzenlenecek törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 14:11:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?