4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Son yağışlar da doldurmadı

Nisan yağmurları, İstanbul’a su sağlayan barajlarda susuzluk riskini ortadan kaldıracak birikimi sağlamadı. Geçen yıl 6 Mayıs’ta barajlarda toplam 423 milyon metreküp su bulunmasına karşın bu yıl 6 Mayıs’taki su miktarı 368 milyon metreküpte kaldı. 

Barajlardaki su, geçen yıl İstanbul’a ucu ucuna ancak yetmişti. Doluluk oranı geçen yıl yüzde 11.94’e kadar düşen barajlar, birer birer kurumaya başlamış, kasım ayında gelen yağışlarla canlanmıştı. 

Geçen yıl 7 Mayıs’ta yüzde 46.63 doluluk oranı olan barajlardaki doluluk oranı bu yıl yüzde 42.43’te kaldı. Geçen yıla göre barajların doluluk oranı daha düşük olmasına karşın İSKİ yetkilileri susuzluk riskini geçen yıla göre daha yüksek görmüyor.
Yetkililer, “Doluluk oranı istenilen seviyede olmasa da bu yıl su sıkıntısı çekmeyeceğimizi hesaplıyoruz. Çünkü geçen yıldan farklı olarak Melen’den su geliyor, ikincisi Ömerli Barajı’nın ölü bölgesinde kalan suyu da kullanabilecek sistemi kurduk” diyor.
İstanbul’un yaza girerken barajlarında bulunan 368 milyon metreküp suyun en büyük bölümü Terkos gölünde. Terkos’ta 132 milyon metreküp su bulunuyor. Terkos’u 90 milyon metreküp ile Ömerli Barajı izliyor. Büyükçekmece’de 74 milyon, Darlık’ta 37 milyon, Sazlıdere’de ise 17 milyon metreküp su bulunuyor. İstanbul’a günlük ortalama 2 milyon metreküp su veriliyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 15:15:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?