30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Son yolculuğunda dostları yanındaydı

Kadıköy'deki evinde intihar eden tiyatro ve sinema oyuncusu Selahattin Yaman Tarcan son yolcuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılan ünlü sanatçılar, bu tür ölümlerin önüne geçilmesi için Telif Hakları Yasası sorununun çözülüp, sanatçılara sahip çıkılmasını istedi.

Selahattin Yaman Tarcan(50) için Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze törenine Tarcan'ın eşi Nurdan Tarcan, Gazeteci-Yazar Cengiz Çandar, Tarık Akan, Özcan Deniz, Ercan Yazgan, Rutkay Aziz, Hale Soygazi, Kadir İnanır'ın yanı sıra Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi ve çok sayıda sanatçı katıldı. Nurdan Tarcan, cenaze töreni boyunca gözyaşı dökerken, sanatçılar bu tür ölümlerin önüne geçilmesi için Telif Hakları Yasası sorununun çözülmesini ve sanatçılara sahip çıkılmasını istedi.

Oyuncu Ercan Yazgan, Tarcan'ın intiharının tamamen anlamsız olduğunu ifade ederken, ne kadar büyük bir sanatçı olduğuna halkın karar verebileceğini söyledi. Yazgan, "Borcu ile ilgili bana bir şey söylememişti" dedi. "Telif Yasası sorunu çözülseydi, bu olay olur mu" sorusuna ise Yazgan, "Eğer bu çözülseydi hiçbir sanatçı bu sorunları yaşamazdı. Anayasa değişikliği söz konusu ama anayasada sanatçının yeri yok. Kimsenin aklına sanatçı gelmiyor" şeklinde yanıt verdi.

Tarık Akan ise Tarcan'a yardımcı olmak istediklerini ancak başaramadıklarını söyledi. Akan, "Türkiye'nin sorunları belli. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir sanatçı böyle bir şey yapmaz. Sanatçının sorunlarını devlet çözer veya sendikası yapar. Devlet sanatçının her zaman arkasında olur. Yalnız Yaman Tarcan değil, bu durumda birçok sanatçı var" diye konuştu.

Rutkay Aziz, artık bu sektörün masaya yatırılması gerektiğini ifade ederek, "Kendimi bu olaydan sorumlu tutuyorum. Örgüt sorumluluğu ve bilinci gerekiyor. Sanatçıya sahip çıkılması gerekir. Kendimi suçluyorum ve onun acısını çekiyorum. 2 ay önce de kriz yüzünden bu tür olay yaşanmıştır. Kriz yüzünden Türkiye'de benzer şeyler yaşanacak. Türkiye bunu hak etmiyor. Yaman nadide bir çiçekti ama bu tür sorunlar dolayı intihar etti" dedi.
Hale Soygazi ise, "Yaşadığı depresyon sonucu bu olay yaşandı. Çok üzgünüm, çok değerli bir sanatçıydı" şeklinde konuştu.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Tarcan'ın sinema sektörünün sendikalaşmasında önemli bir adım atan ve örnek olan bir kişi olduğunu ifade ederek, "Bu sektörde yaşanan sıkıntılar ve krizden dolayı hayatını kaybetti. Ne zaman ki sinemacılar bir sendikaya kavuşur ve sendikalar görevini yaparsa Yaman'ın başlattığı görev tamamlanmış olur" ifadelerini kullandı.
Tarcan'ın cenazesi öğlen namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 15:40:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?