6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Su baskınları İstanbul’un makus talihi olmaktan çıkıyor

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş’ın talimatıyla başlatılan çalışmalarda kentsel dönüşümün bir adımı da Alibeyköy de atılıyor. Geçtiğimiz aylarda su baskınına maruz kalan bölgede kamu arazisi üzerine kaçak yapılan 20 gecekondunun yıkımına başlanıyor.

Su baskınından sonra yapılan çalışmalarda 20 gecekondunun dere yatağı üzerine kaçak yapıldığı, dere akışını engellediği ve bu nedenle su baskını meydana geldiği belirlendi. Bölgede 3 adet tek katlı, 6 adet iki katlı 4 adet üç katlı, 6 adet dört katlı ve 1 adet beş katlı kaçak yapının sahipleriyle görüşmeler yapıldı. Kanunlar çerçevesinde kaçak binalar için enkaz bedelleri ödenerek yıkım kararı alınmıştır. Ancak evlerde oturanlar tebligatları almadıkları gibi konutları da tahliye etmediler. Gecekondu sahiplerine ödenmek üzere 2 trilyon 305 milyon 809 bin 594 lira olan enkaz bedeli bankaya yatırılarak bloke edilmiştir. İsteyen vatandaşlara sosyal konutlarda piyasa değerinin çok altında uzun vadeli düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı da sağlanmıştır.

İstanbul’un makus talihini değiştirme yolunda hızlı adımlar atan kararlı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kanunların verdiği yetkiyi kullanarak kaçak yapılaşmanın önüne geçmekte kararlıdır. İstanbul’un birçok ilçesinde başlatılan Yeniden Dönüşüm Projeleri çerçevesinde, toplu konut inşaatları yapılmakta, vatandaşların daha yaşanır konut sahibi olması için çalışılmaktadır.

Çarpık kentleşmenin ürünü olan su baskınları yeterli önlemler alınmadığı taktirde yaklaşan kış aylarında tekrar karşımıza çıkacaktır. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız su baskının tek tesellisi can kaybı olmamasıydı. Ancak önlemler alınmadığı takdirde önümüzdeki kış daha büyük bir felaketin ve can kaybının kaçınılmaz olacağı bir gerçektir. Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmaması durumunda gelecek nesillere "ucube bir şehir"i miras bırakmamak için çalışmalarımız sürecektir.

Burada yapılan çalışmalar vatandaşı mağdur etmek değil, "insanca yaşanır bir konuma" ulaştırmaktır. Bu çalışmalar süresince bazı provokatörlerin vatandaşı yanlış yönlendirmesi de kaçınılmazdır. Vatandaşların sağ duyulu olarak kanunlar çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğine girmesi kamu düzeni açısından önemlidir.


Kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2004 Pazar 10:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?